Mainos

Obaman budjetista nousemassa poliittinen sisällissota

Presidentti Barack Obaman ensimmäinen talousarvioesitys on joutunut tuoreeltaan poliittiseen ryöpytykseen Yhdysvalloissa.

Obama itse on kehottanut ihmisiä malttiin. Hänen mukaansa kyseessä on läpinäkyvä budjetti, josta näkyy koko talouden kuva.

- Aivan liian pitkään budjeteissa ei ole kerrottu koko totuutta siitä, miten kallisarvoisia verodollareitamme kulutetaan, Obama sanoi julkistaessaan luonnoksen talousarviostaan.

- Aiemmin budjeteista on jätetty pois suuria summia, kuten todelliset kulut Irakin ja Afganistanin taisteluista. Se on tietyllä tavalla epärehellistä taloudenpitoa, presidentti moitti.

Esityksessä on monia sellaisia kohtia, joita erityisesti republikaanit eivät voi sulattaa. Veronkorotukset ovat olleet puolueelle aina punainen vaate. Nyt Obama aikoo kiristää maan rikkaimman väestönosan verotusta.

Budjettiesityksen mukaan näin saatavalla verokertymällä rahoitettaisiin suuri osa suunnitteilla olevasta valtavasta terveydenhuollon uudistuksesta.

Puolustusmenot kuriin

Republikaanit eivät katso hyvällä myöskään Obaman hallinnon suunnitelmia ilmansaasteiden päästörajoista.

Obama haluaa lisää rahaa ympäristönsuojeluun ja vihreän energian rakentamiseen. Presidentin suunnitelmien mukaan osa rahoista kerättäisiin korvauksina sellaisilta tuotantolaitoksilta, jotka ylittävät määrätyt päästörajat.

Obaman aikeissa on myös höylätä Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin menoja, mikä ei sekään ihastuta republikaaneja. Tiedossa on ainakin joidenkin hintavien, vasta kehitteillä olevien asejärjestelmien laittaminen jäihin.

Obama oli luvannut ennakkoon, että hänen hallintonsa käy budjetin läpi rivi riviltä säästöjen löytämiseksi. Obaman hallinnon mukaan säästöjä voi löytyä jopa kahden biljoonan dollarin edestä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Mutta myös republikaanit ovat käyneet Obaman esityksen läpi rivi riviltä, ja he repivät sen saman tien kappaleiksi. Republikaanien mukaan kyseessä on vastuuton tuhlaus, ei elvyttäminen.

Obaman hallinto luovutti vasta budjetin pääkohdat. Lopulliset yksityiskohdat talousarviosta julkistetaan huhtikuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.