Mainos

Obaman budjetista kova kädenvääntö: Olemme rahattomia!

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama esitteli tänään ensi vuoden budjettinsa, josta on nousemassa mittava poliittinen rähäkkä.

Talousarvio on Obaman ensimmäinen sen jälkeen, kun republikaanit saivat haltuunsa edustajainhuoneen enemmistön marraskuun vaaleissa. Republikaanit kävivätkin heti budjetin kimppuun.

- Olemme rahattomia! Milloin alamme ottaa säästämisen tosissamme? Obaman budjetti tuhoaa työpaikkoja tuhlaamalla liikaa, lainaamalla liikaa ja verottomalla liikaa, arvosteli edustajainhuoneen puhemies, republikaani John Boehner.

- Amerikkalaiset haluavat kululeikkauksia, isoja leikkauksia, sanoi senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell.

Obaman budjettipäällikkö Jacob Lew korosti, että budjetti on laadittu tarkkaan harkiten.

- Nämä ovat vaikeita päätöksiä, emmekä tee niitä kevein mielin. Olemme vasta pitkän prosessin alussa, Lew sanoi.

Obama painotti tekevänsä sen, mitä on luvannut.

- Lupasin virkaan astuessani, että puolitan budjettivajeen ensimmäisen kauteni loppuun mennessä. Tämä budjetti toteuttaa sen, hän sanoi maanantaina.

Leikkauskohteita vaikea löytää

Obaman talousarviossa on kohtia, jotka republikaanit repivät kappaleiksi saman tien.

Yksi niistä on esitys, jonka mukaan öljy-, kaasu- ja hiiliyhtiöiltä leikattaisiin toistakymmentä erilaista tukea. Tukileikkaukset olisivat arvoltaan yhteensä noin 46 miljardia dollaria seuraavan vuosikymmenen aikana. Säästöillä rahoitettaisiin erilaisia energiaohjelmia, muun muassa sähköautoja.

Republikaanit torjuivat suoralta kädeltä myös talousarvion kohdan, jonka mukaan verovähennyksiä leikattaisiin niiltä, jotka ansaitsevat vuodessa 250 000 dollaria tai enemmän.

Budjettileikkausten tekeminen ei ole yksinkertainen tehtävä, sillä 84 prosenttia talousarviosta koostuu pakollisista menoista, joihin ei voi koskea. Yhdysvaltain uusi budjettivuosi alkaa lokakuun alusta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.