Mainos

Obamalta suorat sanat Venäjälle YK:n yleiskokouksessa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tarjosi Venäjälle yhteistyötä Syyrian kriisin ratkaisemisessa, mutta kertoi Venäjälle myös suoraan että sekä sen politiikka Ukrainassa että sisäpolitiikka ovat tuhoon tuomittua.

– Sisäinen sorto ja ulkoinen uhittelu ovat merkkejä heikkoudesta, vaikka se saattaa näyttää voimalta. Yhdysvallat ei voi katsoa sivusta Ukrainaa, kun siellä tapahtuu jotain joka voi tapahtua kaikille tässä salissa. Aluevaltauksilla ei osoiteta voimaa eikä niillä voiteta mitään, Obama sanoi YK:n yleiskokoukselle.

– Valta tulee ihmisistä. Diktatuurit eivät kestä ja niistä tulee huomisen romahtajia, hän jatkoi.

Obama viittasi myös Venäjän sisäiseen kehitykseen ja mediaan.

– Valheet eivät kestä, hän tiivisti.

– Maailma on nähnyt tämän ennenkin, tietää sen ja takaisin ei voi mennä.

Obama kuitenkin korosti myös yhteistyön mahdollisuutta.

– Diplomatiassa on oltava realisti, vaikka se tuntuu joskus turhauttavalta. Olemme valmiita yhteistyöhön Venäjän kanssa Syyriassa.

Obaman mukaan Syyyrian nykyhallinto on kuitenkin kestämätön.

Yliajalle menneessä puheessaan Obama mainitsi epätavallisen suoraan myös muita maita, joiden kanssa on voitava tehdä yhteistyötä, kuten Kiinan, Etelä-Kiinan meren aluekiistoista huolimatta ja Iranin, jolle olisi sisäisesti hyväksi lopettaa tuki sijaistaistelijoille lähialueilla.

Yhdysvaltain omasta politiikasta ja sen virheistä Obama nosti esiin Irakin ja myös Libyan, josta hän sanoi Yhdysvaltain jättäneen työn kesken, kun on syntynyt valtatyhjiö jonka väkivalta on täyttänyt.

Osa puhetta käsitteli Kuubaa. Obaman mukaan Yhdysvaltain politiikka on 50 vuoden ajan ollut virheellistä ja tuloksetonta.

– Syntymävuotenani lippu laskettiin siellä alas ja nyt se on nostettu ylös uudestaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.