Mainos

Obamalla uusi suunnitelma pankkien pelastamiseksi

-

Presidentti Barack Obaman hallinto virittää uutta suunnitelmaa maan pankkien vetämiseksi kuiville ja lainahanojen avaamiseksi.

Uuden suunnitelman mukaan hallitus tukee yksityisiä sijoittajia, jotka ostavat pankkien roskalainoja. Aluksi, kokeiluvaiheessa, suunnitelmaan sijoitettaisiin noin 100 miljardia dollaria, mutta arvioiden mukaan se voi kasvaa jopa biljoonaan dollariin, jos sen todetaan toimivan.

Suunnitelman mukaan valtio myöntäisi ja takaisi sijoittajille erittäin edullisia luottoja roskapapereiden ostoon. Tämän toivotaan viimeinkin sulattavan pankkien lainamarkkinat, koska valtio olisi pääasiallinen riskinottaja ja samalla pankkien tulokset kohenisivat. Tällä keinolla hallitus välttää myös syytökset pankkien kansallistamisesta.

Asiantuntijoiden mukaan neuvottelujen kompastuskivenä voi olla hinta: pankit eivät halua myydä liian halvalla, esimerkiksi alle 60 centillä per dollari. Sijoittajat puolestaan haluaisivat saada riskipaperit halvalla, vaikkapa 30 centillä per dollari.

-Keskeinen kysymys onkin, mikä on pankkien into myydä, sanoi johtaja Dino Kos Portales Partners -yhtiöstä Bloomberg-talousuutisille.

Valkoinen talo uskoo asiaansa

Yhdysvaltain valtionvarainministeri Timothy Geithner puolusti suunnitelmaansa Wall Street Journalissa toteamalla, että se on suunniteltu ratkaisemaan kriisi "niin nopeasti ja tehokkaasti kuin mahdollista ja pienimmillä mahdollisilla kustannuksilla veronmaksajille".

Valkoisen talon talousneuvonantaja Austan Golsbee uskoi, että yksityiset sijoittajat lähtevät mukaan.

-Yksityinen taho tulee kilpailemaan päästäkseen hallituksen partneriksi, hän sanoi Bloombergille.

Jotkut yksityiset sijoitusyhtiöt ovat ainakin alustavasti suhtautuneet kielteisesti siihen, että ne olisivat jollain tavalla valtion talutusnuorassa. Niillä on tuoreessa muistissa mekkala, joka syntyi valtion rahoilla pelastetun AIG-yhtiöjätin johtajien bonuksista.

Maailmalla reagoitiin myönteisesti odotettuun uutiseen. Kurssit olivat nousussa ympäri maailmaa, ja Yhdysvalloissa Wall Street ponkaisi pörssin auettua ripeään nousuun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.