Mainos

Obama vieraili Buchenwaldin keskitysleirillä

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on muistanut holokaustin uhreja Buchenwaldin keskitysleirillä Saksassa. Obama vieraili Buchenwaldissa yhdessä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja leiriltä selvinneen Nobel-palkitun kirjailijan Eli Wieselin kanssa.

Obama kiersi leirin parakkeja ja laski valkoisen ruusun leirin uhrien muistomerkille.

- Tämä paikka on yhä kauhistuttava kaikkien näiden vuosien jälkeen. En tule unohtamaan tänään näkemääni, Obama lausui.

Vierailulla oli Obamalle myös henkilökohtaista merkitystä. Hänen äitinsä eno Charles Payne oli mukana vapauttamassa Buchenwaldia 5. huhtikuuta 1945.

- Vieläkin jotkut väittävät, ettei holokaustia tapahtunut. Sellaiset väitteet ovat perusteettomia ja vastenmielisiä, vakavailmeinen presidentti sanoi.

Obaman tulkittiin viittaavan erityisesti Iranin presidenttiin Mahmud Ahmadinejadiin, joka on yksi kovaäänisimmistä holokaustin kiistäjistä.

- Ahmadinejadin pitäisi itse käydä Buchenwaldissa. Kärsivällisyyteni ei riitä silloin, kun joku yrittää kieltää historian, Obama sanoi aiemmin NBC-uutiskanavalle.

Obama ja Merkel vakuuttelivat ystävyyttä

Aiemmin päivällä Obama ja Merkel tapasivat Dresdenissä, missä he keskustelivat Lähi-idän tilanteesta. Obama sanoi uskovansa, että Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessi etenee vielä tänä vuonna.

- Palestiinalaisten täytyy luoda turvallisuustilanne, johon Israel voi luottaa. Myös Israelin tulee ottaa vaikeita askelia, Obama sanoi.

Vaikka Obama on erittäin suosittu tavallisten saksalaisten keskuudessa, monet hänen tärkeistä hankkeistaan ovat olleet vastatuulessa Saksan johdossa. Saksa ei ole esimerkiksi halunnut ottaa vastaan Guantanamon vankileiriltä vapautuvia vankeja.

Joidenkin mielestä se, että Obama vieraili Saksassa vain lyhyesti, kielii maiden viileistä suhteista. Perjantaina Obama ja Merkel kuitenkin vakuuttivat syvää ystävyyttään.

- Maidemme ja hallitustemme suhteet ovat loistavat, Obama sanoi.

Saksasta Obaman oli määrä jatkaa matkaansa Ranskaan vielä perjantai-iltana. Ranskassa Obama osallistuu lauantaina Normandian maihinnousun muistopäivän juhlallisuuksiin.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

OBAMA VIERAILI VANHALLA KESKITYSLEIRILLÄ

KULTASEINÄT JA MERKELIN VIHREÄ JAKKU LOISTIVAT

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.