Mainos

Obama: Venäjälle lisää seuraamuksia, jos diplomatia ei auta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama muistuttaa, että Ukrainan kriisin diplomaattisen ratkaisun kariutuminen merkitsisi Venäjälle lisää seuraamuksia.

Obaman mukaan on selvää, ettei Venäjän voi antaa muokata Euroopan rajoja aseella uhaten.  

-Samalla kun diplomaattiset ponnistelut jatkuvat tällä viikolla, olimme täysin yhtä mieltä siitä, ettemme voi 2000-luvulla seisoa toimettomina ja vain katsella, kun Euroopan rajoja muokataan aseella uhaten, presidentti sanoi yhdessä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Washingtonissa uutistoimisto Reutersin mukaan.  

Obama sanoi, ettei hän ole vielä tehnyt päätöstä mahdollisesta aseavusta Ukrainalle.  

Merkelin mukaan koko Euroopan vakaus on nyt uhattuna.  

-Jos luovumme alueellisen koskemattomuuden periaatteesta, emme pysty enää ylläpitämään rauhanomaista järjestystä Euroopassa, liittokansleri sanoi.    

EU:n pakotteet hetkeksi jäihin  

EU ilmoitti panevansa uudet pakotteet hetkeksi jäihin. Uusia Venäjän vastaisia pakotteita ei panna toimeen ennen kuin Minskin kokouksen anti on selvillä. Kyse on muun muassa viisumikielloista ja varojen jäädytyksistä.  

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi EU:n katsovan, tapahtuuko Minskin huippukokouksessa keskiviikkona edistystä. Kokouksessa yritetään löytää keinoja Itä-Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi.  

Fabiusin mukaan EU arvioi tilannetta uudelleen ensi maanantaihin mennessä.  
Uusimmalla sanktiolistalla on 19 ukrainalaista ja venäläistä henkilöä sekä yhdeksän organisaatiota, joiden katsotaan loukkaavan Itä-Ukrainan itsenäisyyttä.  

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan laajoista talouspakotteista ei puhuttu kokouksessa lainkaan. Ukraina ei ollut varsinaisesti kokouksen aiheena, mutta ministerit keskustelivat Ranskan ja Saksan esittämästä rauhansuunnitelmasta.   

Tuomiojan mukaan suunnitelman peruselementit ovat olleet olemassa kuukausien ajan.  
-Tilanne on muuttunut välillä hyvinkin paljon huonommaksi paikan päällä. Se tarkoittaa, että näitä suunnitelmia on päivitettävä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.