Mainos

Obama vannoi virkavalan - toinen kausi alkoi nyt

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vannonut virkavalansa ja toinen kausi on siten alkanut virallisesti. Obama vannoi valan Valkoisen Talon työhuoneessaan vähän ennen kello 19:ää Suomen aikaa. Pienimuotoinen seremonia oli ohi parissa minuutissa.

Vala televisioitiin suorana lähetyksenä Yhdysvalloissa, jaMTV3 Uutiset näytti sen suorana netissään. Valan vastaanotti korkeimman oikeuden päätuomari John Roberts.

Obama vannoi valan laskemalla kätensä vaimonsa Michelle Obaman pitämälle raamatulle. Perheraamattu on kuulunut aikoinaan Michellen isoäidille. Samalla julkisuudessa nähtiin ensi kertaa sinisiin pukeutuneen Michelle Obaman uusi otsatukka-kampaus. Paikalla olivat myös pariskunnan tyttäret Sahsa ja Malia.

Yhdysvaltain perustuslain mukaan uuden presidentin virkakausi alkaa tammikuun 20. päivän klo 12 paikallista aikaa.

Virkaanastujaisiin liittyviä juhlallisuuksia ei voida perinteiden mukaan kuitenkaan pitää sunnuntaina, ja ne siis siirtyivät maanantaille. Tuolloin Obama uusii valansa ja pitää virkaanastujaispuheensa Capitol-kukkulalla pidettävässä virallisessa seremoniassa. Paikalla nähdään myös supertähtiä, sillä Beyonce laulaa Yhdysvaltain kansallislaulun. Seremoniassa esiintyvät myös James Taylor ja Kelly Clarkson.

Obaman edeltäjä George W. Bush ei ole paikalla virkaanastujaisissa. Hän oli mukana isänsä George H.W. Bushin kanssa Obaman ensimmäisessä valaseremoniassa neljä vuotta sitten.

Aikaisemmin päivällä varapresidentti Joe Biden vannoi virkavalansa toiselle kaudelleen. Biden vannoi valansa yksityisessä seremoniassa omalla virka-asunnollaan.

Katso Päivi Sinisalon juttu (Seitsemän uutiset 20.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.