Mainos

Obama: USA:n turvallisuusjärjestelmä petti lentokoneiskussa

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mielestä joulupäivän terrori-iskuyrityksen yksi syy oli ongelma maan turvallisuus- ja tiedustelujärjestelmässä. Hänen mukaansa sellaista ei voida hyväksyä.

Nigerialaismies yritti räjäyttää Amsterdamista Detroitiin matkanneen lentokoneen joulupäivänä, mutta epäonnistui. Sittemmin kävi ilmi, että mies oli Yhdysvaltain terroristien tarkkailulistalla ja hänestä oli saatu etukäteen varoituksia. Tästä huolimatta mies päästettiin koneeseen.

Obaman mukaan tapauksen taustalla oli sekä järjestelmän puutteita että inhimillisiä virheitä.

- Meidän on opittava tästä ja toimittava ripeästi, sillä turvallisuutemme on vaarassa ja ihmishenkiä uhattuna, Obama sanoi.

Ensimmäiset raportit välikohtauksesta valmistuvat vielä kuluvan viikon aikana.

Guantanamon ex-vangit ehkä joulupäivän iskuyrityksen takana

Kahden Guantanamon leirin entisen vangin uskotaan suunnitelleen amerikkalaisen matkustajakoneen räjäytyshankkeen, kertoo ABC-televisiokanava.

Kaksikko lähetettiin leiriltä Saudi-Arabiaan loppuvuodesta 2007 ja myöhemmin vapautettiin. Yhdysvaltalaisten viranomaislähteiden mukaan heidän uskotaan yhdessä kahden muun jemeniläisen terroriepäillyn kanssa suunnitelleen Detroitiin joulupäivänä matkalla olleen koneen räjäytyksen.

Iskuyrityksestä syytteessä oleva nigerialaismies ei onnistunut sytyttämään räjähteitään, vaan hän sai aikaan vain pienen tulipalon koneessa. Jemeniläiset viranomaiset ovat myöntäneet, että 23-vuotias nigerialainen oli ollut Jemenissä elokuusta joulukuun alkuun.

Iskuyrityksen tekijäksi on ilmoittautunut Jemenissä päämajaansa pitävä Arabian niemimaan al-Qaida. Guantanamossa olleet kaksi entistä vankia ovat ABC:n lähteiden mukaan nykyään johtavassa asemassa Jemenin al-Qaidassa.

Sulkemista odottavalla Guantanamon leirillä on edelleen 200 vankia, joista lähes puolet on Jemenistä.

(MTV3- STT - AFP- DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.