Mainos

Obama tuomitsi jyrkästi väkivallan Egyptissä

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti tänään maan jatkavan tukeaan Egyptille, mutta peruuttavansa yhteiset sotaharjoitukset sen armeijan kanssa.

Obama sanoi Yhdysvaltojen tuomitsevan jyrkästi hallituksen joukkojen väkivallan mielenosoittajia kohtaan. Presidentti vetosi kriisin osapuoliin, jotta nämä pidättäytyisivät väkivallan käytöstä.

– Haluamme ylläpitää suhteitamme Egyptiin, mutta emme voi jatkaa yhteistyötämme perinteiseen tapaan, samalla kun siviilejä tapetaan kaduilla ja heidän oikeuksiaan poistetaan, Obama totesi loma-asunnollaan Martha's Vineyard-saarella pitämässään puheessa.

Kahden vuoden välein järjestettävät sotaharjoitukset oli määrä pitää ensi kuussa. Yhdysvallat laittoi harjoitustoiminnan jäihin myös kaksi vuotta sitten tärkeän liittolaisensa Hosni Mubarakin syrjäyttämisen aikaan. Harjoituksia on järjestetty vuodesta 1981 lähtien. Yhdysvallat myös tukee Egyptin armeijaa yli miljardilla dollarilla vuodessa.

Presidentti Obaman mukaan Egyptin hallituksen tulisi poistaa maahan julistettu poikkeustila ja aloittaa kriisin rauhanomainen sovittelu. Obama korosti, ettei Yhdysvallat asetu konfliktissa kummankaan osapuolen taakse, vaan tilanteen ratkaisu on egyptiläisten omissa käsissä.

– Haluamme rauhanomaisen, demokraattisen ja vauraan Egyptin, mutta egyptiläisten on tehtävä työ tämän saavuttamiseksi itse, presidentti painotti.

Obama esitti myös suruvalittelunsa väkivaltaisuuksissa kuolleiden perheille.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.