Mainos

Obama toi poliisit Tukholman katoille ja hiljensi Arlandan moottoritien

Tukholman ydinkeskusta hallituksen ja parlamentin läheisistä kortteleista on eristetty Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailun takia. Obaman yöpymispaikan lähettyvillä on poliiseja myös katoilla.

– Koko Tukholman keskusta on täydellisessä hälytystilassa. Itse en ole koskaan nähnyt tällaista Tukholmassa, että Obaman hotellin Grandin viereisillä katoilla poliiseja, jotka ovat asettaneet sekä kiikarit että kiväärit valmiina. Tällaista on ollut viimeksi 1980-luvulla palastiinalaisten presidentin Jasser Arafatin vierailun aikana, kertoo Tukholmasta kokenut kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

Pääkaupunkiin on komennettu 2 000 ruotsalaista poliisia. Lisäksi paikalla on Yhdysvaltain omia turvamiehiä ja presidentti Obaman turvaorganisaatiota noin 400 - 500 ihmistä.

– Amerikkalaiset toivat omalla rahtikoneella muun muassa helikoptereita ja turva-autoja. Kyllä tämä on hyvin poikkeuksellinen tilanne Tukholmassa.

Esimerkiksi Arlandaan johtava moottoritie suljetaan puoleksi tunniksi sekä Obaman saapumisen että poistumisen ajaksi. Kaupungin hallinnollinen keskustaan pääsee vain erikoisluvilla ja silloinkin rajatuille alueille.

Lumikero muistuttaa, että Obaman vierailu on ensimmäinen kerta Ruotsin ja Yhdysvaltain historiassa, kun Yhdysvaltain presidentti tekee kahdenvälisen vierailun Ruotsiin ja keskustelee Ruotsin pääministerin kanssa.

– Vierailuja on ollut aikaisemminkin, mutta aina mukana ollut useampia osapuolia.

Yhdysvallat on luokitellut Ruotsin korkean turvallisuusriskin maaksi, koska maassa on murhattu kaksi ministeriä: pääministeri Olof Palme vuonna 1986 ja ulkoministeri Anna Lindh vuonna 2003.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.