Mainos

Obama sai Kiinan nuorilta rocktähden vastaanoton

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapui Shanghaihin viime yönä paikallista aikaa, ja käy läpi Kiinan johdon kanssa keskeisiä kysymyksiä maiden välisestä kaupasta, turvallisuuspolitiikkaan, energiaan ja ympäristöön. Kiinan ja Yhdysvaltin suhteet ovat nousemassa yhä keskeisimmiksi. Obama tapaa myös Kiinan tulevaisuuden tekijöitä.

Obamanensimmäinen Kiinan-vierailu on saanut melkein hysteerisiä piirteitä. Varsinkin nuoriso on ottanut presidentin vastaan kuin rocktähden.

Internetissä on voinut lähettää kysymyksiä hänelle. Ne vaihtelevat mieliruuasta, protektionismiin ja Tiibetin kysymykseen.

Joissakin kysymyksissä on luettavissa myös hallituksen käsialaa. Presidentti Hu Jintao nosti protektionismin esiin APEC-kokouksen yhteydessä, mutta ei maininnut suoraan Yhdysvaltoja.

Nyt opiskelijat tivaavat Obamalta vastauksia mm. autonrenkaiden raskaisiin tuontitulleihin, jotka tulivat voimaan syyskuun puolivälissä. Isännät odottava Obamalta myös lausuntoa Kiinan suvereniteetin puolesta suhteessa Tiibetiin. Eräs kysymys koski sitä, miksi Yhdysvallat myy aseita Taiwanille.

Turvallisuuspolitiikka on muutenkin keskeinen aihe. Vuonna 1991 voimaan tullut START-sopimus umpeutuu joulukuussa ja nyt keskustellaan miten strategisia aseita tulisi jatkossa rajoittaa. Pentagon on tuntenut kasvavaa huolta Kiinan kohoavasta sotilasbudjetista.

Kauppapolitiikassa Yhdysvallat haluaa vastausta pitkään hiertäneeseen kysymykseen Kiinan valuutan renminbin kurssista. Alhaiseksi manipuloitu kurssi antaa kiinalaistuotteiden viennille ylimääräistä etua markkinoilla.

Obamaa on myös jo kritisoitu liiankin sovittelevasta roolistaan tämän ensimmäisen Aasian-vierailunsa yhteydessä. Ihmisoikeusasiat ovat jääneet puheissa selvästi kauppapolitiikan jalkoihin.

Katso Petri Sarasteen raportti Pekingistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.