Mainos

Obama rynnisti ja Huckabee yllätti USA:n esivaalikilvassa

Yllätykset jatkuvat Yhdysvaltain esivaaleissa. Eilen pidetyssä esivaaleissa demokraattipuolella senaattori Barack Obama voitti odotetusti kolmessa osavaltiossa, mutta voittomarginaalit olivat huomattavan suuria.

Obama sai Washingtonin ja Nebraskan vaalikokouksista kovan 68 prosentin kannatuksen, ja senaattori Hillary Clinton jäi reiluun 30 prosenttiin kummassakin. Louisianan esivaalissakin Obaman äänisaalis oli merkittävä: 57 prosenttia Hillary Clintonin 36:tta vastaan.

- Ihmiset haluavat kääntää sivua, he haluavat kirjoittaa uuden luvun Yhdysvaltain historiaan, julisti voittoisa Barack Obama.

Hillary Clinton ei anna tuumaakaan periksi. - Jos olen ehdokkaanne, niin teidän ei tarvitse koskaan pelätä, että minut isketään kehässä tajuttomaksi, koska minulla on voimaa ja kokemusta johtaa tätä maata, hän julisti.

Laskelmat valitsijamiehistä ovat yhä hieman kesken, mutta tilanne on demokraattien puolella äärimmäisen tasainen: Obamalla 1039 valitsijaa, Clintonilla 1100. Voittoon tarvitaan 2025, joten esivaalit jatkuvat äärimmäisen tasaisina demokraateilla.

McCainin kruunaus viivästyy

Republikaanipuolella ex-kuvernööri Mike Huckabee peittosi parissakin kisassa varsin yllättäen ennakkosuosikiksi nousseen senaattori John McCainin.

Huckabee voitti selvin numeroin Kansasissa, jossa käytiin vain republikaanien esivaali. Huckabee sai 60 prosenttia äänistä, McCain vain 24 prosenttia.

Mike Huckabee venyi voittoon myös Louisianassa. Washingtonissa tilanne on niin tasainen, että ääntenlasku jatkui yhä tänään. Tämä osoittaa, että McCainia liian vapaamielisenä pitävät konservatiivit osoittivat mieltään ja menivät Huckcbeen taase. Uskonnollinen oikeistokaan ei hyväksy McCainia vaan kannattaa Huckabeeta.

McCain on kuitenkin ollut vahvoilla sen jälkeen, kun pahin kilpakumppani Mitt Romney pudottautui kisasta.

Huckabee uskoo ihmeisiin

Huckabeen rynnistys on kuitenkin hieman myöhässä; hänen pitäisi voittaa enemmistö ja reilusti kaikissa jäljellä olevissa osavaltioissa napatakseen ehdokkuuden. Alustavien lukujen valossa McCainilla on yhä selkeä johto, 714 valitsijaa, Huckabeella 217. Voittoon tarvitaan 1081 valitsijaa.

- Pääaineeni ei ollut matematiikka, se oli ihmeet, kuittasi luvut baptistipastori Huckabee kannattajilleen. - Uskon yhä ihmeisiin.

Ehdokkailla ei ole hengähdystaukoa. Tänään demokraatit ovat uurnilla pienessä pohjoisessa Mainen osavaltiossa. Tiistaina molemmat puolueet kisaavat pääkaupunkiseudulla; vuorossa ovat Washington DC, Maryland ja Virginia. Alustavasti ounastellaan, että alue olisi Obaman heiniä, ja että Clinton olisin puolestaan vahvoilla maaliskuun 4. päivänä Texasissa ja Ohiossa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.