Obama putosi kovaa ja korkealta. Katso kuvagalleria.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ensimmäinen virkavuosi on ollut eriskummallinen.

Aluksi miehelle satoi kiitosta ja kunniaa enemmän kuin edeltäjilleen pitkiin aikoihin: kansainvälinen media ryntäsi tekemään juttuja presidenttiperheen Bo-koiranpennusta ja vaimo Michelle Obaman tyylikikoista. Kaikki tämä huipentui Nobel-palkintoon. Ensimmäisen virkavuoden aikana koitti kuitenkin myös paluu maanpinnalle.

- Odotukset olivat niin valtavan korkeita. On ollut ihan selvää, että korkealentoisista lupauksista on helppo tulla alaspäin, arvelee kansainvälisen politiikan tutkija Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

- Hän lupasi muutosta parempaan. Että amerikkalaisten arkielämän asiat muuttuisivat parempaan.

Todellinen muutos on tietysti hidas ja vaivalloinen. Paljon hitaampi, kuin mitä amerikkalaiset ovat valmiita hyväksymään.

Tuloksia odotellessa

Ensin tyssäsi Guantanamon vankileirin sulkeminen.

- On tietysti vähän noloa, kun ensimmäinen päätös ei lähdekään toteutumaan, Aunesluoma arvioi.

Sen jälkeen on seurannut lukuisia pettymyksiä, jotka ovat saaneet Obaman suosion putoamaan erityisesti Yhdysvalloissa.

- Obama joutuu ottamaan vastuun edellisen presidentin valtakauden päätöksistä. Hän saa kantaa kaikki ne ongelmat, joita edellinen hallinto on aiheuttanut. Tämä näkyy suosion laskuna.

Euroopassa suosio ei ole vielä laskenut niin dramaattisesti, vaan meillä ollaan myönteisesti odottavalla kannalla. Yhdysvalloissa Obama on jakanut kansaa enemmän kuin on yhdistänyt.

Amerikkalaiset myös pysyvät kahdessa leirissä niin kauan kuin varsinaisia tuloksia saadaan odottaa. Aunesluoma näkee, että Obaman kannatus voisi lähteä taas nousuun, mikäli hänen ajamansa terveydenhuoltojärjestelmän uudistus onnistuu.

- Sillä voisi olla sellainen vaikutus. Amerikkalaiset näkisivät, että tässä on hyvä linja.

Omat näpäyttivät Obamaa

Onnistuneita uudistuksia odotellessa myös Yhdysvaltain demokraatit ovat kääntymässä Obamaa vastaan.

Tämä näkyy Massachusettsin osavaltion täytevaaleissa, joissa vapaalle senaattipaikalle valittiin republikaani Scott Brown. New Yorkin alue on ollut perinteisesti vahvaa demokraattialuetta.

Aunesluoman mukaan paikan häviäminen on selkeä protesti omien joukosta Obamalle.

Katso kuvagalleria:

kuva

Lue myös:

    Uusimmat