Obama puhuu vihdoin Brandenburgin portilla – Merkel vaatinee selvitystä nettivakoilusta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pitää huomenna vihdoin puheen Berliinissä Brandenburgin portilla.

Vierailu Saksan pääkaupungissa on Obaman ensimmäinen presidenttinä, ja monet haluavatkin verrata sitä edesmenneen presidentin John F. Kennedyn läpimurtoon 50 vuotta sitten.

Berliinillä on ollut merkittävä asema monien Yhdysvaltain presidenttien uralla. Parhaiten ehkä muistetaan juuri Kennedyn vierailu, jonka aikana hän piti monesti lainatun puheensa.

– Kaikki vapaat ihmiset, missä tahansa he elävät, ovat Berliinin kansalaisia ja siksi vapaana ihmisenä sanon ylpeästi: Ich bin ein Berliner, Kennedy sanoi.

Kennedyn jälkeen Berliinissä ovat käyneet myös presidentit Richard Nixon, Ronald Reagan ja Bill Clinton.

Reagan haastoi vierailullaan 1987 silloisen Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatshovin mukaan murtamaan Berliinin muuria.

– Jos haette rauhaa - tulkaa tänne (Brandenburgin) portille. Herra Gorbatshov avatkaa tämä portti! Herra Gorbatshov repikää tämä muuri alas!

Obaman hohto himmenemässä

Obama kävi edellisen kerran Berliinissä vuonna 2008 ensimmäisen vaalikampanjansa aikana.

Tuolloin liittokansleri Angela Merkel ei päästänyt Obamaa puhumaan Brandenburgin portille. Tällä kertaa asiat ovat kuitenkin toisin.

Obama on edelleen hyvin suosittu saksalaisten keskuudessa. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan yli 80 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että hän suoriutuu tehtävästään hyvin.

Obaman taianomaisuus on kuitenkin kaikonnut. Saksalaiset ihmettelevät, miksi hän ei ole vaalilupaustensa mukaisesti sulkenut Guantanamon vankileiriä, miksi amerikkalaiset käyttävät miehittämättömiä lennokkeja terrorismin vastaisessa taistelussa ja miksi hän on sallinut kiistellyn nettivalvonnan.

Nettivakoilu onkin todennäköisesti ykkösaiheena, kun Obama tapaa Merkelin keskiviikkona. Merkel on jo etukäteen sanonut, että aikoo vaatia Obamalta selvitystä valvonnan laajuudesta.

Kaikenlainen viranomaisvalvonta on saksalaisille herkkä asia historiallisista syistä. Itäsaksalaiset saivat aikanaan kärsiä tiedustelupalvelu Stasin urkinnasta ja sodan aikana natsien Gestapo valvoi kansalaisia tiukasti.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat