Obama ottaa syyn niskoilleen

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiristää terroristien tarkkailua. Hän myös ottaa vastuun joulupäivän terrori-iskun yrityksen mahdollistamisesta.

Obama myöntää, että joulupäivän terrori-iskun yrityksessä turvatarkastuksissa epäonnistuttiin.

Obama ei kuitenkaan syytä tapahtuneesta yksilöitä, vaan kyse oli hänen mukaansa systeemin laajemmasta epäonnistumisesta. Kaikkia tietoja ei osattu yhdistää oikealla tavalla.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA ei Obaman mukaan tutkinut kaikkea olemassa olevaa tietoa iskua yrittäneestä nigerialaismiehestä.

- Viime kädessä syy on minun, Obama toteaa virkaansa viitaten.

- Haluan oppia virheistä sen sijaan, että syyttäisin niistä jotakuta.

Turvatoimia tiukennetaan kansainvälisessä yhteistyössä

Obama määrää turvaviranomaiset tiukentamaan turvatoimia lentokentillä. Kansainvälistä yhteistyötä matkustajien tarkastamisesa vahvistetaan, ja lentokentille rakennetaan lisää henkilöskannereita. Myös viisumin myöntämisperusteet tarkastetaan.

Turvatoimien uudistuksen taustalla on joulupäivän epäonnistunut terrori-isku, kun nigerialaismies yritti räjäyttää lentokoneen Detroitin yllä.

Obaman mukaan metallinpaljastimet eivät havainneet räjähteitä, jotka mies oli kätkenyt vaatteisiinsa.

Hollannissa räjähteet havaitseva teknologia olisi ollut käytössä. Obaman mukaan miehen turvatarkastus suoritettiin kuitenkin sellaisessa tarkastuspisteessä, jossa ei ollut kyseistä laitteistoa.

"Olemme sodassa"

Presidentti toteaa Yhdysvaltojen olevan sodassa terroristijärjestön Al-Qaidan kanssa. Hän myös uskoo järjestön iskevän uudelleen.

Obaman mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan antaudu puolustusmielialalle, vaan lupaa, ettei yhtäkään kiveä jätetä kääntämättä turvatoimia tehostaessa.

- Teemme kaikkemme voittaaksemme heidät (Al-Qaidan).

- Vihollisia vastaan ei ole idioottivarmaa suojaa. Keksimme uusia turvakeinoja, vaikka he pyrkivät löytämään uusia keinoja niitä kiertääkseen.

Obama kehottaa kaikkia yhteistyöhön turvallisuuden kehittämiseksi.

- Määrittelemme itse maamme luonteen, ei mikään rikollisjoukko, Obama toteaa.

Obaman mietteitä turvatoimien kiristämisestä voi lukea Valkoisen talon kotisivuilta.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat