Mainos

Obama odottaa suuria ydinturvallisuuskokoukseltaan

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama odottaa isännöimältään Washingtonin ydinturvallisuuskokoukselta täsmällisiä ja konkreettisia toimia maailman turvallisuuden parantamiseksi. Obama puhui Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa vain hetkeä ennen avajaisillallisten alkamista.

Isäntä koputteli kepillä jäätä jo aiemmin päivällä. Hän keskusteli joidenkin osanottajamaiden johtajien kanssa etukäteen ja kertoi keskustelujen olleen "vaikuttavia". Esimerkiksi Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh lupasi maansa luopuvan korkeasti rikastetun uraanin varastosta vuoteen 2012 mennessä. Toistaiseksi ei ole tietoa minne Ukrainan uraani on määrä siirtää. Valkoinen talo iloitsi Ukrainan ilmoituksesta, sillä Ukrainan korkeasti rikastetun uraanin varaston epäillään riittävän usean ydinaseen valmistamiseen.

Obama on ehtinyt käydä kahdenvälisiä keskusteluja myös Kiinan presidentin Hu Jintaon kanssa, joka jakoi Yhdysvaltain huolen Iranin ydinohjelmasta. Keskustelujen päätteeksi Kiina lupasi tukea Yhdysvaltoja YK:ssa Iranin vastaisten pakotteiden ajamiseksi.

Kokouksen keskeiseksi teemaksi noussee ydinaseiden valmistukseen käytettävä materiaalin turvaaminen ja sekä sen pitäminen pois terroristien käsistä.

Washingtonin kaksipäiväiseen huippukokoukseen ottaa osaa 50 valtiota. Ainutlaatuisen kokouksen tavoitteena on vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä ydinturvallisuuden parantamiseksi. Suomesta kokoukseen osallistuu tasavallan presidentti Tarja Halonen. Halosella ei ole sovittuna kahdenvälisiä tapaamisia Obaman kanssa huippukokouksen aikana.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.