Mainos

Obama nimitti rinnalleen vahvaa talousosaamista

Talous on Yhdysvaltain tulevan presidentin Barack Obaman suurin haaste.

Eturintamaan joutuvat valtionvarainministeriehdokkaaksi tänään nimetty Timothy Geithner ja Obaman tuleva talousneuvonantaja Lawrence Summers.

Keskuspankki Fedin New Yorkin -varantopankkia johtava Timothy Geithner, 47, on palvellut valtionvarainministeriön eri tehtävissä jo 20 vuoden ajan. Wall Streetin valvominen on kuulunut hänen toimenkuvaansa. Geithneriä luonnehditaan älykkääksi ja maltillisen talouspolitiikan kannattajaksi.

Lawrence Summers, 53, oli valtionvarainministeri presidentti Bill Clintonin aikana ja hän on palvellut viime vuoden Maailmanpankin pääekonomistina.

Molemmat kilpailivat ministerin paikasta, mutta sijoitusmaailman asiantuntijana tunnettu Geithner voitti kisan.

-Hänellä on selkeä näkemys siitä, mitä askeleita meidän on otettava selvitäksemme, vakuutti Obama tiedotustilaisuudessaan maanantaina.

-Työ alkaa heti, meillä ei ole minuuttiakaan hukattava, hän painotti.

Obaman uusia ministeri-ilmoituksia odotetaan pikapuoliin. Kiihkeimmin odotetaan ulkoministerin nimeä ja veikkailujen kärjessä on yhä senaattori Hillary Clinton.

Kauppaministeriksi on nousemassa kuvernööri Bill Richardson. Nimityksien vahvistusta odotetaan ensi viikonvaihteen jälkeen.

Työttömyys Obaman taakka

Obama on jo ehättänyt luvata 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa sekä uutta elvytyspakettia.

-Meidän on saatava ihmiset takaisin töihin, Obama sanoi.

Työttömyydestä tulee raskas taakka. Asiantuntija-arvioiden mukaan nyt työttömiksi jääneiden on vaikea löytää uutta työtä, sillä työpaikkoja on kadonnut ja katoaa pysyvästi. Esimerkiksi supistuvalle pankkisektorille ei ilmesty uusia työpaikkoja aikoihin ja rakennusalan elpymiseenkin menee aikaa.

Vaalikampanjan aikana elvytyspaketin arvoksi arvioitiin 175 miljardia dollaria, mutta nyt arvailut liikkuvat jopa 500-700 miljardissa dollarissa. Obama ei suostunut kuitenkaan keskustelemaan numeroista.

-Tarvitsemme mittavan elvytyspaketin, hän painotti. -Ja siitä tulee kallis.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.