Mainos

Obama nimitti kakkosvaihtoehtonsa ulkoministeriksi

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama nimitti perjantaina John Kerryn seuraavaksi ulkoministerikseen.

Nykyinen ulkoministeri Hillary Clinton jättää tehtävän omasta tahdostaan, kun Obaman toinen presidenttikausi alkaa ensi kuussa.

Obama kehui Kerryn olevan "täydellinen valinta" ja sanoi uskovansa, että senaatti hyväksyy nimityksen nopeasti.

– Viimeisten 30 vuoden aikana John Kerry on ollut mukana kaikissa tärkeissä ulkopoliittisissa ratkaisuissa, joita Yhdysvallat on tehnyt. Hän ei tarvitse paljoa perehdyttämistä, Obama sanoi.

Ulkoministerin virka on kruunu Kerryn, 69, pitkälle uralle Yhdysvaltain politiikassa. Ulkomailla hänet muistetaan parhaiten vuoden 2004 presidentinvaaleista, jotka hän hävisi republikaanien George W. Bushille.

Nykyisin Kerry on senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Viime vuosina hän on vieraillut useilla maailman kriisialueilla, kuten Afganistanissa, Pakistanissa ja Syyriassa. Hän on tavannut useasti myös Syyrian presidentin Bashar al-Assadin.

Nosti Obaman parrasvaloihin

Vaikka Kerry on taitava diplomaatti, on yleisesti tiedossa, ettei hän ollut Obaman ensimmäinen valinta ulkoministeriksi.

Presidentin suosikki, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Susan Rice joutui vetäytymään ministerikilvasta viime viikolla. Republikaanit kääntyivät vastustamaan Ricen valintaa, koska hän kompuroi selitellessään Libyan Bengasissa Yhdysvaltain lähetystöön tehtyä iskua.

Kerry on ollut Obaman vankkumaton tukija, ja on osaltaan hänen ansiotaan, että Obamasta tuli presidentti. Kerry antoi Obamalle tärkeän puhepaikan demokraattien puoluekokouksessa vuonna 2004, kun Obama oli vielä verrattain tuntematon senaattori. Sen jälkeen Obaman poliittinen ura lähti nousukiitoon, joka kantoi aina Valkoiseen taloon asti.

Kerryä odottavat lukuisat haasteet uudessa tehtävässään. Bengasin lähetystöiskun jälkipyykkiä pestään yhä, ja Syyrian kriisi jatkuu. Samaten Lähi-idän tilanne ja kiista Iranin ydinohjelmasta junnaavat paikallaan. Myös Afganistan työllistää ulkoministeriä, kun Yhdysvallat valmistautuu vetämään joukkonsa maasta.

(MTV3 - STT AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.