Mainos

Obama: Martin Luther King pelasti niin sorretut kuin sortajatkin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama korosti odotetussa puheessaan Martin Luther Kingin kunniaksi kansalaisoikeustaistelijan väkivallatonta taistelua mustien oikeuksien puolesta.

Obama puhui Washingtonissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa muistettiin Kingin 50 vuotta sitten pitämää kuuluisaa puhetta "Minulla on unelma".

Obama sanoi Kingin pelastaneen niin sorretut kuin sortajatkin.

– Hän tarjosi tien pelastukseen niin sorretuille kuin sortajillekin. Hänen sanansa kuuluvat vuosikymmenten takaa: niissä on sellaista voimaa ja profetiaa, johon kukaan muu ei ole meidän aikanamme kyennyt, Obama sanoi.

Presidentti kuitenkin muistutti , että vaikka King pelasti Yhdysvallat sorrolta, tarvitaan jatkuvaa valppautta, jotta kansalaisoikeustaistelijan unelma tasa-arvosta pysyy elossa.

Obamalla oli sanansa sanottavanaan myös heille, jotka ovat vähätelleet afrikkalais-amerikkalaisten kansalaisoikeustaistelussa tapahtunutta edistystä.

– Vähättely ja se, että hoemme kuinka vähän asiat ovat muuttuneet, tahraa sen rohkeuden ja ne uhraukset, joita tuolloin marssineet tekivät. Samalla tavalla häpäisemme nuo sankarit, jos toteamme, että tämän kansakunnan työ on saatettu päätökseen. Tie on pitkä, mutta me pääsemme perille. Me kompastumme, mutta nousemme taas, Obama sanoi.

Useita tunteja kestäneen, sateisessa säässä vietetyn juhlan aikana kymmenet amerikkalaiset pitivät oman puheenvuoronsa.

Jotkut heistä muistelivat päivää 50 vuotta aiemmin ja kokemuksiaan 1960-luvun kansalaisoikeusliikkeessä.

Nuoremmat osoittivat kunnioitustaan Martin Luther Kingin elämäntyölle ja saavutuksille.

Kaikissa puheenvuoroissa kuitenkin korostettiin tavalla tai toisella, että Yhdysvallat on yhä kaukana oikeudenmukaisuudesta.

Muun muassa entinen presidentti Jimmy Carter kritisoi voimakkaasti Yhdysvaltin korkeimman oikeuden kesäkuista päätöstä kumota osittain vuoden 1965 äänioikeuslaki. Päätöksen jälkeen yhdeksän pääosin eteläiselle osavaltiolle voi muuttaa omia vaalilakejaan ilman liittovaltion hyväksyntää.

(MTV3 - STT - AFP - CNN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.