Mainos

Obama lupaa uutta alkua muslimeille

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vannonut rakentavansa "uuden alun" islamilaisen maailman ja Yhdysvaltojen välille. Samalla Obama sanoi haluavansa lopettaa "epäluulon ja erimielisyyden noidankehän".

Obama piti puheensa islamilaiselle maailmalle Kairossa. Tarkoituksena on korjata Yhdysvaltojen mainetta, joka on kärsinyt muslimimaissa muun muassa Irakin sodan vuoksi.

- Olen tullut tänne hakeakseni uutta alkua Yhdysvaltojen ja maailman muslimien välille, Obama korosti puheessaan, joka on kohdistettu maailman 1,5 miljardille muslimille. - Se pitää rakentaa molemminpuolisen kiinnostuksen ja kunnioituksen avulla. Se pitää perustaa sille tosiasialle, että Yhdysvallat ja islam eivät ole toisensa poissulkevia eikä niiden tarvitse kilpailla toisiaan vastaan.

- Sen sijaan ne limittyvät toisiinsa ja jakavat yhteiset periaatteet, kuten oikeudenmukaisuuden ja edistyksen, suvaitsevaisuuden ja kaikkien ihmisten arvostamisen.

Obama myös painotti, että Yhdysvaltojen ja Israelin välinen suhde on rikkomaton, ja juutalaisten joukkotuhon kieltäminen on perätöntä, tietämätöntä ja vihamielistä. Maiden lämpimät välit ovat yksi suurimmista syistä, minkä vuoksi arabimaat tuntevat epäluuloa Yhdysvaltoja kohtaan.

Obama lupaa kuitenkin tehdä kaikkensa, jotta palestiinalaiset saisivat oman valtionsa ja Israelin turvallisuus olisi taattu.

Obaman puhetta oli mahdollista seurata television, internetin ja jopa matkapuhelinten välityksellä.

Obaman puhe sai myönteisen vastaanoton

Presidentti Barack Obaman puhe oli hyvä alku Yhdysvaltojen uudelle Lähi-idän -politiikalle, sanoo palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin edustaja.

Tiedottaja Nabil Abu Rdainahin mukaan Obaman vetoomus palestiinalaisten valtion puolesta antaa Israelille selkeän viestin.

- Hänen (Obaman) pyyntönsä, että siirtokuntien perustaminen lopetettaisiin ja palestiinalaisten valtio perustettaisiin sekä hänen viittauksensa palestiinalaisten kärsimykseen… antavat Israelilla viestin, että todellinen rauha rakentuu perustalle, jossa palestiinalaisilla on oma valtio ja sen pääkaupunki on Jerusalem, Nabil Abu Rdainah sanoi.

Myös palestiinalaisen Hamas-järjestön johtajat suhtautuivat pääasiassa myönteisesti Obaman puheeseen. Heidän mukaansa se sisälsi "käsin kosketeltavaa muutosta", mutta myös ristiriitaisuuksia.

Israelin hallitus on ilmoittanut jakavansa Obaman toiveet Lähi-idän rauhasta. Israel sanoo virallisessa tiedotteessaan toivovansa, että Obaman pitämä puhe johtaa uuteen sovinnonteon aikakauteen muslimimaiden ja Israelin välillä.

(MTV3-AFP-AP-Reuters)

"MEIDÄN ON KUUNNELTAVA JA KUNNIOITETTAVA TOISIAMME" (englanniksi)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.