Mainos

Obama lupaa taistella homoseksuaalien rinnalla

Presidentti Barack Obama vakuuttaa, että seksuaalivähemmistöjen syrjinnälle Yhdysvaltain armeijassa saadaan piste.

Obama on uudistanut lupauksensa siitä, että hän kumoaa armeijan kiistellyn "älä kysy, älä kerro" -käytännön homoseksuaalien suhteen.

Käytännön mukaan avoimesti homoseksuaalinen mies tai nainen ei voi palvella Yhdysvaltain armeijassa. Vuonna 1993 voimaan astuneen lain nojalla on erotettu armeijasta lähes 13 000 ihmistä.

- Sitoudun siihen, että tulen poistamaan "älä kysy, älä kerro" -käytännön, Obama lupasi seksuaalivähemmistöjen HRC-järjestön illallisella Washingtonissa eilen.

Obama sanoi, että seksuaalivähemmistöjen syrjintä on tuskallista ja sydäntäsärkevää. Hän vertasi seksuaalivähemmistöjen tilannetta mustien taisteluun rotusyrjintää vastaan 1960-luvun Yhdysvalloissa.

- Taistelu jatkuu nyt. Viestini on yksinkertainen: taistelen teidän rinnallanne, Obama sanoi kirvoittaen suuret suosionosoitukset monituhatpäiseltä yleisöltään.

"Obaman puhe ennennäkemätön"

Monet seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajat kaipaisivat Obamalta jo tekoja puheiden sijaan.

- Se oli samanlainen hyvänolonpuhe, joita olemme presidentiltä tottuneet kuulemaan. Hän ei kertonut mitään yksityiskohtia siitä, miten aikoo lupauksensa täyttää. Obama ei sanonut mitään uutta, sanoi Huffington Post -nettijulkaisun bloggaaja Lane Hudson.

HRC:n johtaja Joe Solmonese kuvaili Obaman puhetta joka tapauksessa "ennenäkemättömäksi".

- Ilmassa on toki paljon kärsimättömyyttä. Meillä ei ole kuitenkaan koskaan ollut näin vahvaa liittolaista Valkoisessa talossa, Solmonese sanoo.

"Älä kysy, älä kerro" tuli voimaan presidentti Bill Clintonin ensimmäisen kauden alussa. Clinton halusi avata armeijan homoseksuaaleille, jotka eivät aiemmin olleet saaneet palvella puolustusvoimissa.

Arvostelijoiden mukaan lainmuutos ei ole kuitenkaan olennaisesti parantanut seksuaalivähemmistöjen asemaa. Homoseksuaalit voivat tehdä uran armeijassa, kunhan he eivät syyllisty "homoseksuaaliseen käytökseen". Lain mukaan siksi luetaan myös seksuaalisesta suuntautumisesta puhuminen, joten homojen on pysyttävä tiukasti kaapissa.

Lakia laadittaessa armeijan johdon kanta oli, että homoseksuaalisuus heikentää armeijan asemaa ja sisäistä yhteenkuuluvuutta. Mielipidekyselyjen mukaan nykyisin suurin osa kansasta sekä puolustusvoimien työntekijöistä kannattaa lain kumoamista.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.