Mainos

Obama lupaa helpotusta keskiluokan ahdinkoon

Yhdysvaltain tuleva presidentti Barack Obama joutuu keskittymään jo ennen virkaanastumistaan maata kuristavaan talouskriisiin.

Obaman ensimmäinen tiedotustilaisuus voitokkaan vaalin jälkeen koskikin toimintasuunnitelmia talouden elvyttämiseksi.

-Keskiluokan pelastussuunnitelma on erittäin tärkeä, painotti Obama. Hän lupasi elvytystä nimenomaan keskiluokalle ja pienyrityksille.

-En aliarvioi edessä olevan haasteen suuruutta, vakava Obama painotti. Mitään ei tapahdu hänen mukaansa nopeasti ja helposti. Obama ei kertonut kuitenkaan mitään tarkempia yksityiskohtia kaavailuistaan.

Chicagossa pidettyyn taloustapaamiseen osallistui politiikan päättäjien lisäksi muun muassa miljardööri Warren Buffett.

Kokousta ei olisi voitu pitää osuvampaan aikaan, sillä eilen markkinoille virtasi synkkiä talousuutisia. Työttömyysluvut ponnahtivat 6,5 prosenttiin eli korkeimmilleen 14 vuoteen. Samaan aikaan amerikkalaiset autotehtaat raportoivat miljarditappioista.

Hallitusarvailut täydessä vauhdissa

Tuleva presidentti kokoaa hallintoaan ennätysvauhtia. Obama haluaa osoittaa epäilijöille, että hän on valmis toimintaan saman tien ja että hänellä on valmiita suunnitelmia.

- Haluamme tehdä kaiken oikein, hän kuitenkin toppuutteli hallitusnimien odottajia.

Ulkoministerin ja valtionvarainministerien nimiä arvaillaan innokkaimmin, mutta huhuja liikkuu runsaasti myös muiden hallituspaikkojen jaosta.

Yhdysvallat voi saada nyt ympäristöministeriön, joka korvaisi ympäristönsuojeluvirasto Epan. Ympäristöministeriksi on arvailtu Kennedy-suvun vesaa Robert F. Kennedy nuorempaa. Al Goren ennakoidaan olevan neuvonantajien listalla ympäristökysymyksissä.

Puolustusministerin paikalla Obaman uskotaan pitävän nykyisen republikaaniministerin Robert Gatesin ainakin siirtymäkauden aikana. Ja jos Colin Powell ei ole ulkoministerilistalla, niin hänelle tarjottaneen jotain muuta hallinnon huippuvirkaa. Lisäksi tietysti mietitään sitä, millaisen aseman senaattori Hillary Clinton saa hallinnossa.

Villeimmät arvailut koskevat Obaman kuuluisinta tukijaa, talkshow-tähti Oprahia. Hänelle on veikkailtu suurlähettilään paikkaa Britanniaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.