Mainos

Obama kumoaa aborttijärjestöjen rahoituskiellon

Barack Obama

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman odotetaan tänään jatkavan Bushin tekemien päätösten kumoamista.

Nyt vuorossa on aborttipalveluja ulkomailla tarjoavien järjestöjen rahoituskielto, joka on ollut voimassa George Bushin virkakauden aikana. Rahoituskiellon kumoamisesta kertoi nimetön viranomaislähde.

Barack Obaman astumista valtaan on odotettu YK:n väestörahaston, UNFPA:n, Brysselin-toimistossa innolla. UNFPA on yksi Bushin rahoituskiellosta kärsineistä.

- Historia on osoittanut, että demokraattinen hallinto yleensä tukee YK:n väestörahastoa, UNFPA:n Euroopan-johtaja Sietske Steneker sanoo.

YK:n väestörahasto työskentelee muun muassa perhesuunnittelun ja äitiysterveyden parissa kehitysmaissa.

Yhdysvalloissa itseään Pro Life -nimellä kutsuva oikeistolaisryhmä on väittänyt väestörahaston kuitenkin tukevan yhden lapsen politiikkaa Kiinassa sekä edistävän pakkoabortteja ja sterilisaatiota.

Vaikka Yhdysvaltain Kiinaan lähettämät tutkijat eivät löytäneet mitään syytä epäillä, että UNFPA:n toimivat väitteiden mukaisesti, perui republikaaninen George W. Bush vuonna 2002 kongressin väestörahastolle jo myöntämän 34 miljoonan dollarin määrärahan.

- Jos ei anna naisille mahdollisuutta käyttää ehkäisyä, suunnitella perheiden perustamista, ei voi sanoa olevansa elämän puolustaja. Naiset voivat menettää henkensä, koska eivät saa kunnollista terveydenhoitoa, Steneker sanoo.

Bushin politiikasta on kärsinyt myös moni muu järjestö - kuten lisääntymisterveyteen keskittynyt Marie Stopes.

Yhdysvallat kielsi syksyllä ehkäisytarvikkeiden jakamisen järjestölle kuudessa eri Afrikan maassa, koska väitti sen tehneen yhteistyötä YK:n väestörahaston kanssa Kiinassa.

- Yhdysvallat on suurin kondomien välittäjä, ja jos meillä ei ole Yhdysvaltain tukemaa materiaalia, on sillä suuri vaikutus meidän ja muiden järjestöjen toimintaan, Maaike van Min Marie Stopes -järjestöstä sanoo.

- Totuus on, että naisia kuolee siksi, että ehkäisytarvikkeita on liian vähän ja että terveyspalveluja on liian vähän. Mikään uskonnollinen selitys Yhdysvalloissa ei muuta sitä.

Suomen valtio tukee sekä YK:n väestörahastoa että Marie Stopes -järjestöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.