Mainos

Obama: Krimin kansanäänestys vastoin kansainvälistä lakia

20:00

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoitti, että mahdollinen kansanäänestys Krimin tulevaisuudesta loukkaa sekä Ukrainan suvereeniutta että kansainvälistä lakia.

Obama huomautti Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten olevan yhdessä rintamassa vastustamassa Venäjän tunkeutumista Ukrainaan. Presidentti kuitenkin painotti, että diplomaattinen ratkaisu on yhä mahdollinen.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry neuvotteli Ukrainan tilanteesta torstaina venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin kanssa. Kerry langetti syyn kriisin kärjistymisestä Venäjän hartioille.

EU-johtajat päättivät torstaina kokouksessaan jäädyttää neuvottelut viisumihelpotuksista sekä isohkosta taloussopimuksesta Venäjän kanssa.

EU-johtajat varoittivat, että kovempia pakotteita on luvassa, ellei Venäjä lähipäivinä osallistu neuvotteluihin. Uusia pakotteita voisivat olla esimerkiksi matkustuskiellot ja EU:n ja Venäjän kesäkuuksi suunnitellun huippukokouksen peruminen.

Uutistoimisto RIAn mukaan Krimin alueparlamentti ilmoitti torstaina kannattavansa alueen liittämistä Venäjään. Parlamentti myös pyysi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia käsittelemään pyynnön. Krimin asemasta pidettävää kansanäänestystä aikaistettiin. Se pidetään jo 16. maaliskuuta.

Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin mukaan alueparlamentin pyyntö päästä Venäjän osaksi on laiton. Samoin kansanäänestykselle ei ole hänen mukaansa mitään perusteita. Jatsenjuk sanoi, että Krim on Ukrainan olennainen osa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.