Mainos

Obama kiistää unohtaneensa Euroopan

Yhdysvallat ja Eurooppa eivät ole jäämässä nousevien mahtien kuten Kiinan, Intian ja Brasilian jalkoihin. Länsimaiden on kuitenkin pakko uudistua.

Näin sanoi presidentti Barack Obama tänään Britannian parlamentissa.

- Kiinan, Intian ja Brasilian kaltaiset maat ovat ottaneet jättiaskelia eteenpäin. Joissakin piireissä on tullut tavaksi pohtia, tarkoittaako näiden maiden kasvu amerikkalaisten ja eurooppalaisten vaikutusvallan laskua eri puolilla maailmaa, hän sanoi.

Obaman mielestä on turha väittää, että uudet talousmahdit edustavat tulevaisuutta ja Yhdysvallat sekä Eurooppa menneisyyttä. Hänen mukaansa Kiinan, Intian ja Brasilian vahvistuminen hyödyttää kaikkia.

Obama vastasi myös epäilyihin, joiden mukaan Yhdysvallat on unohtamassa Euroopan kokonaan. Yhdysvaltain ja Kiinan hallitsevuuden vuoksi on puhuttu jo G2:sta G8:n ja G20:n sijaan.

- Liittoumamme on korvaamaton, vaikka entistä useammat maat ovat ottamassa vastuuta maailmanlaajuisesta johtamisesta, hän vakuutti.

USA haluaa tukea arabimaille

Obama osallistuu huomenna teollisuusmaiden G8-ryhmän kokoukseen Ranskassa. Ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Kanada, Japani ja Venäjä.

Obama esittelee kokouksessa suunnitelmansa uudistusten edistämisestä arabimaissa. Yhdysvallat ja Britannia lupaavat tukea merkittävästi arabimaita, joissa on käännytty kohti demokratiaa.

Obama ja Britannian pääministeri David Cameron keskustelivat myös Libya-operaatiosta. He valmistautuvat painostamaan Muammar Gaddafia vielä pitkään.

- Pyrimme kaikin keinoin koventamaan painetta Gaddafia kohtaan, Cameron sanoi tiedotustilaisuudessa Lontoossa.

Obama korosti, että tuloksia syntyy hitaasti, koska maajoukkoja ei aiota käyttää. Hän varoitti asettamasta tarkkoja aikatauluja sotilasliitto Naton johtamalle operaatiolle.

- Gaddafin ja hänen hallintonsa on ymmärrettävä, että me emme hellitä.

Obama ja Cameron tapasivat myös sotilashenkilöstöä ja veteraaneja pääministerin virka-asunnon puutarhassa. He tempaisivat ryhtymällä tarjoilijoiksi ja jakamalla grilliruokaa kutsuvieraille.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.