Mainos

Obama jyrähti: Joulupäivän terroriyritys olisi ollut estettävissä

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mukaan maan tiedustelupalvelulla oli riittävästi tietoa estää joulupäivänä sattunut terrori-iskuyritys. Obama kertoi illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa, että kaikkia tietoja ei kuitenkaan osattu yhdistää oikealla tavalla.

- On selvää, että tietoja ei analysoitu tarpeeksi, Obama moitti televisioidussa puheessaan. - Kyseessä ei ollut tiedon keräämiseen liittyvä epäonnistuminen, vaan virhe yhdistää ja ymmärtää jo olemassa olevia tietoja.

- Tämä ei ole hyväksyttävää enkä aio sietää tällaista toimintaa.

Vakavailmeisenä esiintynyt presidentti vaati myös välittömiä toimia, jotta vastaavanlaiset turvallisuuspuutteet saataisiin ehkäistyä. Hänen mukaansa muun muassa lentokiellossa tai tarkkailussa olevien epäilyttävien henkilöiden listaa laajennetaan.

Obama tapasi maan tiedustelupalvelun johtoa ja muita turvallisuusviranomaisia Valkoisessa talossa. Tapaamisen taustalla oli joulupäivän epäonnistunut terrori-isku, kun nigerialaismies yritti räjäyttää lentokoneen Detroitin yllä.

Obama ilmoitti, että selvitys pieleen menneistä turvatoimista on määrä valmistua vielä tämän viikon aikana. Hänen mukaansa tiedustelupalvelun virheet ovat kuitenkin olleet syvempiä kuin alun perin luultiin.

Yhdysvallat kiristi maanantaina turvatoimia 20 eri maassa, joita epäillään terrorismin tukemisesta. Näistä maista saapuvien matkatavarat tutkitaan käsin, ja matkustajat voivat joutua myös koko vartalon tarkastavaan skannaukseen.

Presidentti vakuutti puheessaan, että Guantanamon vankileiri aiotaan sulkea terroriuhasta huolimatta. Jemenistä kotoisin olevien epäiltyjen palauttamista kotimaahansa lykätään kuitenkin ainakin toistaiseksi.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.