Obama ja Medvedev vaativat Iranilta läpinäkyvää ydinohjelmaa

Yhdysvallat ja Venäjä odottavat yhä Iranilta vastausta ehdotukseen Iranin uraanin kierrättämisestä Venäjälle ja Ranskaan jatkojalostettavaksi.

- Näyttää siltä, että Iran ei ole kyennyt hyväksymään ehdotusta, joka kaikkien mielestä on luova ja rakentava, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Singaporessa keskusteltuaan Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa.

Obama sanoi, että aika neuvotteluissa alkaa käydä vähiin.

Myös Medvedev sanoi olevansa tyytymätön neuvottelujen hitaaseen tahtiin. Hän lisäsi, että "muita keinoja" voitaisiin käyttää, jos neuvotteluissa ei saada tuloksia.

- Tavoitteemme on selkeä: läpinäkyvä ydinohjelma mieluummin kuin ohjelma, joka huolestuttaa, Medvedev sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Obaman kanssa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ehdotti viime kuussa, että Iranin uraania kuljetettaisiin Venäjälle ja Ranskaan. Uraanista tehtäisiin lääketieteessä tarvittavien isotooppien valmistukseen soveltuvaa ja palautettaisiin Iraniin. Iran hyväksyi ehdotuksen periaatteessa Geneven neuvotteluissa, mutta on sittemmin vaatinut ehdotuksesta lisäneuvotteluja.

Presidentit keskustelivat myös neuvotteluista strategisia aseita vähentävän Start-sopimuksen korvaamisesta uudella sopimuksella. Medvedev sanoi toivovansa, että uusi sopimus valmistuu ajoissa. Start-sopimus umpeutuu 5. joulukuuta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat