Obama ja Bush pyrkivät jouhevaan vallanvaihtoon

Yhdysvaltain tuleva ja väistyvä presidentti pyrkivät mahdollisimman jouhevaan vallanvaihtoon finanssikriisin takia. Barack Obaman ja George W. Bushin on määrä keskustella yhteistyöstään ja maata raastavista talousongelmista Valkoisessa talossa tänä iltana Suomen aikaa.

Obama on antanut ymmärtää, että osa talousuudistuksista on saatava vauhtiin jo ennen tammikuun 20. päivän virkaanastujaisia. Bush on puolestaan luvannut, että vallanvaihto sujuu kitkattomasti.

- Me pyydämme tulevina viikkoina hallinnon virkamiehiä perehdyttämään Obaman joukkueen keskeisiin asioihin taloudesta Irakin sotaan, Bush sanoi viikonvaihteessa.

Kiireestä kertoo sekin, että perinteinen vallanvaihtotapaaminen Valkoisessa talossa pidetään nyt aiemmin kuin yleensä.

Obama on vieraillut Valkoisessa talossa aiemminkin, mutta tänään hän tutustuu ensimmäistä kertaa tulevaan työhuoneeseensa, Oval Officeen.

Michelle Obama tapaa Laura Bushin

Obama yrittää puskea jo nyt eteenpäin muun muassa pulassa olevalle autoteollisuudelle tarkoitettua 25 miljardin dollarin hätälainapakettia.

Hän aikoo myös ensi töikseen peruttaa varakkaiden veroleikkaukset ja ohjata veronkevennyksiä keskiluokalle. Demokraatit suunnittelevat lisäksi öljynporaushankkeiden perumista luonnon kannalta herkillä alueilla sekä kantasolututkimuksen rahoituskiellon purkamista.

Senaattori Barack Obama on ollut osapäiväwashingtonilainen jo pitkään, mutta Chicagoon tottuneet vaimo ja tyttäret joutuvat uuteen ympäristöön. Tuore ensimmäinen nainen saa tosin apua äidiltään Marian Robinsonilta, joka muuttaa Washingtoniin ollakseen lähellä perhettään.

Laura Bushin ja Michelle Obaman tiedettiin puhuvan ainakin siitä, miten Obaman nuorten tyttärien koulunkäynti on parasta järjestää ja miten helpottaa heidän tottumistaan uuteen kotiin. Sopeutumista voi helpottaa lapsille luvattu koiranpentu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat