Obama lupaa tuhota Isisin – 475 sotilasta Irakiin

Obama sallii ilmaiskut Isisiä vastaan Syyriassa 1:53

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sallii ilmaiskut äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa. Obama sanoi tv-puheessaan amerikkalaisille, että lisäksi Isisiä vastaan tehdään entistä laajempia ilmaiskuja Irakissa.

– Otamme kiinni maatamme uhkaavat terroristit, olivatpa he missä tahansa. Tämä tarkoittaa, ettemme epäröi iskeä Isisiä vastaan Syyriassa emmekä Irakissa, Obama sanoi.

– Jos uhkaat Amerikkaa, et löydä turvapaikkaa.

Presidentin mukaan tavoite on Isisin täydellinen tuhoaminen. USA johtaa järjestön vastaista rintamaa.

– Jos uhkaat Amerikkaa, et löydä turvapaikkaa. 

Erittäin julmista otteistaan tunnettu äärisunnalainen Isis on valloittanut laajoja alueita Irakissa ja Syyriassa sekä uhannut Yhdysvaltoja terrori-iskuilla. Lisäksi järjestö on vainonnut, murhannut ja siepannut ihmisiä. Uhrien joukossa on ollut muun muassa kaksi amerikkalaista journalistia.

Ei maajoukkoja vieraisiin maihin 

Obaman mukaan Yhdysvaltojen Isis-strategiaan kuuluvat ilmaiskut sekä järjestöä vastaan maassa taistelevien kumppanien tukeminen. Omia maajoukkojen sotilaita ei tällä kertaa lähetetä vieraisiin maihin sotimaan. USA lähettää Irakiin 475 lisäsotilasta, mutta heidän tehtävänsä on kouluttamista. 

Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskuja Isisiä vastaan noin kuukauden ajan Irakissa. Iskujen salliminen Syyriassa on uusi askel. Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto on vaatinut, etteivät ulkomaat iske maassa ilman hallinnon lupaa. Yhdysvallat on kertonut aiemmin, ettei se aio kysellä lupia.

Obama sanoi tv:ssä, ettei al-Assadiin voi luottaa Isisin vastaisessa taistelussa. Obama pyytää USA:n kongressilta resursseja kouluttaa ja varustaa Syyrian oppositiota, joka hänestä on paras vastavoima Isisille Syyriassa.

Korjattu otsikkoa: USA lähettää 475 lisäsotilasta Irakiin, ei 457.

Lue myös:

    Uusimmat