Mainos

Obama: Isis on voitettavissa

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama vakuuttaa, että Isisin voittaminen on mahdollista. Hän myöntää kuitenkin, että terroristiryhmän Irakissa ja Syyriassa kärsimät tappiot ovat ilmeisesti syynä viimeaikaisiin terrori-iskuihin.

Presidentti Barack Obama sanoi lehdistötilaisuudessa, että ryhmän terroria on erityisen vaikea estää. Isisiä eivät kiinnosta pelkästään syyskuun 11. päivän tyyliset näyttävät terrori-iskut vaan myös vähemmän uhreja vaativat iskut, joiden toteuttamiseen riittää pieni terroristisolu tai yksittäinen ihminen.

Tällaisia soluja on hänen mukaansa Yhdysvalloissa vielä pitkään sen jälkeen, kun Isisin Lähi-idästä valtaamat alueet on saatu pois sen hallusta.

Toimittajat kysyivät Obamalta, vaivaako tätä toimittaa salaisiksi luokiteltuja tiedosteluraportteja republikaanipuolueen presidenttiehdokkaalle Donald Trumpille. Obama vastasi hallintonsa noudattavan lakia ja perinteitä ja antavan presidenttiehdokkaille pääsyn raportteihin, jotta presidentiksi syksyllä valittava henkilö ei joutuisi aloittamaan armeijan ylipäällikkyyttä täysin puhtaalta pöydältä. 

Hän painotti kuitenkin, että Valkoiseen Taloon mielivien on syytä "alkaa käyttäytyä kuin presidentti" ja pitää visusti huolta siitä, että salaiset tiedot pysyvät salassa.

Obama ei luota Putiniin 

Obama sanoi olevansa tyytymätön Venäjän toimintaan Syyriassa. Hän vakuuttaa silti maansa olevan edelleen valmis yhteistyöhön Venäjän kanssa vähentääkseen väkivaltaa Syyriassa ja taistellakseen Isisiä ja al-Qaidaa vastaan. 

– Mutta Venäjä ei ole ottanut tarvittavia askelia. Ottaen huomioon tilanteen huononemisen, Venäjän on aika osoittaa, että se on vakavissaan näiden tavoitteiden suhteen, presidentti painotti.

Toimittajan kysyessä, voiko Yhdysvallat luottaa Venäjään, Obama sanoi, etteivät amerikkalaiset ole ryhtymässä yhteistyöhön laput silmillä.

– En ole luottavainen sen suhteen, että voimme luottaa venäläisiin ja presidentti Vladimir Putiniin, hän sanoi suoraan.

Obaman mukaan venäläisten luotettavuus testataan katsomalla, saadaanko väkivaltaisuudet taukoamaan. Tauon täytyisi merkitä loppua ilmapommituksille, siviiliuhreille ja tuholle, joista Obama syyttää Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa.

2:40

"Trumpin vaalivilppiväitteet naurettavia" 

Trump on väittänyt viime päivien vaalitilaisuuksissaan, ettei syksyn presidentinvaaleista olisi tulossa rehelliset. Obama tyrmäsi väitteet naurettaviksi. 

Hän muistutti, ettei vaalijärjestelyistä vastaa liittovaltion hallinto, vaan järjestelyt tehdään osavaltio- ja jopa paikallistasolla.

– Olemme kaikki joskus harrastaneet urheilua tai leikkineet koulun pihalla tai hiekkalaatikolla. Jotkut ihmiset alkavat hävittyään valittaa, että muut huijasivat. Mutta en ole koskaan aiemmin kuullut kenenkään valittavan huijaamisesta jo ennen pelin päättymistä tai tulosten laskemista, hän irvaili Trumpille.

– Ehdottaisin, että hän keskittyisi yrittämään voittaa vaalit.

Vaalivilppikeskustelu voidaan hänen mukaansa aloittaa siinä tapauksessa, että Trumpilla on vaalipäivänä mielipidemittauksissa merkittävä johto ja hän häviää silti. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.