Mainos

Obama hieroi ilmastosovun pääpelureiden kanssa

Kööpenhaminan ilmastokokous eteni myöhään eilen illalla. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kerrotaan päässeen illalla sopimukseen Kiinan, Intian ja Etelä-Afrikan kanssa ilmastosopimuksen pääkohdista.

Nimettömänä esiintynyt yhdysvaltalaisvirkailija piti sopimusta historiallisena askeleena ilmastonmuutoksen torjunnassa. Yksikään maa ei tiettävästi ole täysin tyytyväinen sopimukseen, mutta sen katsotaan kuitenkin vievän prosessia eteenpäin.

Ilmastokokouksen osanottajat valtionjohtajia myöten jatkoivat neuvotteluja pitkälle yli etukäteen asetetun takarajan.

Myös presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) viipyivät Kööpenhaminassa suunniteltua pidempään. Halonen lähti paluumatkalle vielä iltamyöhällä, kun taas Vanhanen jää vielä kokouskaupunkiin.

Halosen mukaan kokouksen tunnelma laski toiveikkaamman aamun jälkeen nopeasti.

- Kokouksen kulkuun tänään ei voi olla kovin tyytyväinen, Halonen myönsi.

Presidentti kuitenkin uskoi, että kokouksessa saadaan aikaan "jonkinlainen" asiakirja. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen perusteella lopputulos oli kuitenkin jäämässä kauas EU:n tavoitteista.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) mukaan neuvottelut päästöleikkauksista olivat osoittautuneet hyvin kinkkisiksi. Sen sijaan rahoituksesta vallitsi ministerin mukaan jo laaja yhteisymmärrys.

Ilmastosopimuksen avainpelurit ja suurimmat saastuttajat Yhdysvallat ja Kiina neuvottelivat päivän aikana kahteen otteeseen. Myös muita neuvotteluja käytiin pienemmissä maaryhmissä.

Obama oli pettymys

Eilisen odotetuin kokousvieras oli Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. YK toivoi, että Obaman ja muiden valtionpäämiesten läsnäolo loisi riittävän poliittisen paineen sopimuksen syntymiseksi.

Obaman puhe jätti kuitenkin kuulijat poikkeuksellisen kylmäksi. Viesti oli jyrkkä: Yhdysvallat ei aio korottaa päästöleikkaustavoitteitaan.

Yhdysvallat on sitoutunut leikkaamaan päästöjään 17 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Leikkaus on vain muutamia prosentteja vuoteen 1990 nähden.

Ympäristöjärjestöt pettyivät Obaman puheeseen.

- Presidentti Obama ylitti valtameren vain kertoakseen, ettei hänellä ole mitään uutta tarjottavaa. Sitten hän sanoi: ottakaa tai jättäkää, sanoi Greenpeacen Yhdysvaltain-johtaja Phil Radford.

- Obamasta uhkaa tulla mies, joka tappoi Kööpenhaminan kokouksen.

"Vähempikin väki riittäisi"

Pääministeri Vanhanen kertoi illansuussa, että neuvottelut oli siirretty valtionjohtajien kokoukselta pienempiin maaryhmiin. Vanhasen mukaan pienemmissä ryhmissä päästään paremmin pureutumaan sopimustekstiin.

Arvostelijoiden mukaan Kööpenhaminan mammuttikokous oli kaatumassa omaan kokoonsa. Myös Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia kertoi tunnelmien olevan sekavat.

- On tässä tullut mieleen, että vähempikin väki riittäisi. Myös sisällöllisesti neuvottelut ovat olleet valtavan laajat, Haunia sanoi.

Haunian mukaan myös neuvottelijoilla on ollut ajoittain vaikeuksia pysyä kärryillä neuvotteluprosessissa. Eilisiltana Haunian mukaan oli selvää, ettei mahdollisesta sopimuksesta tule niin tehokasta ja kattavaa kuin EU oli toivonut.

Julkisuudessa luonnostekstistä liikkui monenlaisia tietoja. Joidenkin tietojen mukaan tekstistä oli pudotettu eilen pois täsmälliset tavoitteet teollisuusmaiden päästöleikkauksille, joita YK on pitänyt vähimmäisvaatimuksena uuden sopimuksen solmimiselle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.