Obama haluaa vahvat siteet Turkkiin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vakuuttanut yhteistyöhaluaan Turkin ja islamilaisen maailman kanssa Turkin-vierailullaan. Obama korosti, ettei Yhdysvallat sodi eikä aio koskaan sotia islamia vastaan.

- Ongelmiamme ei ratkota vain voimalla. Tulevaisuus kuuluu niille, jotka luovat uutta, eivät niille jotka tuhoavat, Obama lausui puheessaan Turkin parlamentille.

- Tulemme kuuntelemaan tarkkaan ja kunnioittamaan toisiamme, silloinkin kun olemme erimielisiä, Obama lupasi.

Presidentin mukaan Turkilla on tärkeä rooli islamilaisen maailman ja lännen lähentämisessä.

- Turkki on tärkeä paitsi Yhdysvalloille, myös koko maailmalle. Turkki on samalla aikaa Naton jäsen ja muslimienemmistöinen maa, mikä tekee siitä ainutlaatuisen, Obama kuvaili.

Obama kohautti viikonlopun EU-huippukokouksessa antamalla tukensa Turkin EU-jäsenyydelle, mitä eritoten Ranska vastustaa. Kannanotto kirvoitti Turkin parlamentilta raikuvat aplodit. Myös Turkin suurimmat sanomalehdet hehkuttivat Obamaa etusivuillaan.

Strategisesti tärkeä kumppani

Obama on tavannut myös Turkin presidentin Abdullah Gülin ja pääministeri Recep Tayyip Erdoganin.

Obama kertoi Gülille haluavansa vahvistaa Yhdysvaltain ja Turkin suhteita. Maiden välit viilenivät vuonna 2003, kun Turkki asettui vastustamaan Yhdysvaltain johtamaa hyökkäystä Irakiin.

- En kuitenkaan usko, että maidemme välit olisivat missään vaiheessa heikentyneet niin, ettemme olisi olleet ystäviä ja liittolaisia. Toivon, että voimme rakentaa vahvalle perustalle, joka suhteellamme on, Obama muotoili.

Hyvät välit Turkkiin ovat Yhdysvalloille arvokkaat, koska Turkki on tärkeä läpikulkumaa Yhdysvaltain joukoille ja sotilaskalustolle matkalla Irakiin ja Afganistaniin. Turkin roolin odotetaan edelleen kasvavan, kun Yhdysvallat vetää joukkojaan Irakista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat