Mainos

Obama haluaa tuhota al-Qaidan

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman uusi Afganistanin-strategia tähtää al-Qaida-verkoston tuhoamiseen. Tässä hän toivoo tiiviimpää yhteistyötä Pakistanin kanssa.

Obama linjasi tänään al-Qaidan tuhoamisen myös Pakistanissa välttämättömäksi Afganistanin rauhoittamiseksi. Obama varoitti Afganistanin tilanteen pahenevan jatkuvasti.

Obama kuvaili al-Qaidaa syöväksi, joka uhkaa nielaista Pakistanin. Siksi myös Pakistanin rauhoittaminen on uuden suunnitelman keskipisteessä. Obama sanoi, että tiedustelutietojen mukaan al-Qaida suunnittelee yhä iskuja Yhdysvaltoja vastaan Pakistanissa sijaitsevista piilopaikoistaan.

- Yhdysvaltojen kannalta Pakistanin rajaseudusta on tullut maailman vaarallisin paikka, Obama sanoi puheessaan.

Obama varoitti Yhdysvaltojen olevan valmis iskemään terroristien kimppuun rajaseudulla, jos Pakistan ei toimi itse.

- Pakistanin hallituksen täytyy olla voimakkaampi yhteistyökumppani piilopaikkojen tuhoamisessa. Meidän täytyy myös eristää al-Qaida pakistanilaisista, Obama vaati.

Yhdysvallat suunnittelee kolminkertaistavansa avun Pakistanille 1,5 miljardiin dollariin vuodessa.

Lisäjoukkoja Afganistaniin

Yhdysvallat aikoo panostaa jatkossa aiempaa enemmän Afganistanin oman armeijan kehittämiseen. Obama sanoi Yhdysvaltojen lähettävän 4 000 sotilasta lisää kouluttamaan afganistanilaisjoukkoja.

Uudet joukot on tarkoitus sijoittaa Etelä-Afganistaniin syksyyn mennessä. Jo aiemmin Yhdysvallat on ilmoittanut lisäävänsä Afganistanissa olevia joukkojaan 17 000 sotilaalla.

Amerikkalaisten viranomaislähteiden mukaan useat Nato-maat ovat lähettämässä Afganistaniin joukkoja elokuussa pidettävien vaalien turvaamiseksi. Britannia saattaa jo lähiaikoina lähettää maahan noin 2000 sotilasta lisää.

Afganistanin armeija on tarkoitus kasvattaa 134 000 miehen vahvuiseksi ja poliisi 82 000 mieheen. Yhdysvaltojen republikaanipuolueen kongressiedustajat suhtautuvat Afganistanin armeijan vahvistamiseen myönteisesti, mutta arvelevat amerikkalaisia lisäjoukkoja tarvittavan enemmän.

Obama totesi myös muilla mailla olevan suunnitelmia Afganistanin turvallisuuden kohentamiseksi. Tällaisina hän mainitsi muu muassa sotilasliitto Naton jäsenmaat, Iranin, Kiinan ja Venäjän.

- Luomme uuden yhteistyöryhmän, joka kokoaa yhteen kaikki alueen turvallisuudesta kiinnostuneet maat, Obama sanoi.

Obama pyysi Yhdysvaltojen liittolaisia liittymään myös laajaan Afganistanin jälleenrakennussuunnitelmaan. Hän vakuutti, ettei hän aio sallia korruption turmelevan hanketta.

Afganistanilta ja Pakistanilta kiitosta

Obaman suunnitelma sai tuoreeltaan myönteisen vastaanoton. Afganistanin presidentin Hamid Karzain tiedottaja totesi, että maa arvostaa etenkin Pakistaniin pesiytyneen al-Qaidan uhkan huomioimista.

Pakistanin ulkoministeri Shah Mehmood Qureshi piti suunnitelmaa myönteisenä. Hän vakuutti Pakistanin toimivan osaltaan Afganistanin vakauttamiseksi. Myös Venäjä totesi olevansa valmis yhteistyöhön Naton kanssa Afganistanin rauhoittamiseksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.