Obama haluaa pankkien pelastusrahat takaisin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ehdotti tänään suurpankeille asetettavaa maksua, jonka perusteena on pankkien vastuu finanssikriisistä. Tavoitteena on, että pankit ja muut rahoituslaitokset maksavat takaisin varat, joilla veronmaksajat pelastivat ne finanssikriisin aikana.

- Me haluamme rahamme takaisin ja me myös saamme ne, Obama sanoi. Hän kuvasi pankkien pelastusoperaatiota epämiellyttäväksi mutta koko talouden kannalta tarpeelliseksi toimenpiteeksi, josta koko pankkiala on paljon velkaa veronmaksajille.

Obama sanoi, että pankkien jättimäiset voitot ja bonukset korostavat hänen päättäväisyyttään periä takaisin joka ikinen kolikko, jonka pankit ovat velkaa Amerikan kansalle. Hän kuvasi bonuksia vastenmielisiksi tilanteessa, jossa kansalaiset kärsivät edelleen finanssikriisin aiheuttamasta taantumasta.

Työttömyys on taantuman myötä noussut Yhdysvalloissa 10 prosenttiin, mikä on korkein luku 26 vuoteen.

Maksu voimassa ainakin 10 vuotta

Suunnitelman mukaan 50 suurelta rahoituslaitokselta pyrittäisiin keräämään pankkien pelastamiseen käytetyt rahat takaisin, tällä tietoa 117 miljardia dollaria (80 miljardia euroa). Maksu olisi voimassa ainakin kymmenen vuotta tai tarvittaessa pidempäänkin, jotta rahat saadaan kokoon. Se koskisi myös Yhdysvalloissa toimivia ulkomaisia pankkeja.

Obama syytti suuria pankkeja ja rahoituslaitoksia talouskriisin synnyttämisestä. Pankit ottivat hänen mukaansa voitontavoittelussaan ja lainanannossaan holtittomia riskejä.

Pankit ovat siivonneet roskalainoja taseistaan Yhdysvaltain hallituksen 700 miljardin dollarin avustusohjelman turvin. Nyt useimmat pankit tekevät suuria voittoja. Monet pankit ovat jo osin maksaneet avustusohjelmasta saamiaan rahoja takaisin.

Obama aikoo pienentää pankeilta kerättävillä maksuilla liittovaltion budjettialijäämää. Pankkimaksun on määrä sisältyä budjettiesitykseen, jonka Obama antaa kongressille helmikuussa.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat