Mainos

Obama: En hingu sotilasiskua, mutta onko vaihtoehtoa?

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on puolustanut voimakkaasti sotilaallista iskua Syyriaan tänään Pietarissa.

Obama totesi G20-kokouksen jälkeen pitämässään lehdistötilaisuudessa, että maailma ei voi katsoa sivusta toimettomana Syyrian tapahtumia. Hän moitti YK:n turvallisuusneuvostoa halvaantuneeksi, ja totesi että valtioiden tulisi voida toimia ilman sen valtuutusta.

– Pyrkimykseni on, että kansainvälistä kemiallisten aseiden sopimusta noudatettaisiin. Haluan ymmärrettävän, että viattomien lasten kaasuttaminen ja kemiallisten aseiden käyttäminen lapsia vastaan on jotain sellaista, mitä ei tehdä, Obama sanoi.

Hän muistutti, että kemialliset aseet on kielletty aktiivisessa sodassa valtioiden välillä, ja kehotti puolustamaan tätä periaatetta.

– En varsinaisesti hingu sotilaallista iskua, mutta tähän mennessä ei ole esitetty mitään muita keinoja, joilla viesti saataisiin perille Syyrian johdolle, Obama sanoi.

Presidentti Obama on pyytänyt Yhdysvaltain kongressin siunausta suunnitellulle sotilasoperaatiolle Syyriaan. Kongressiedustajien keskuudessa on kuitenkin ainakin vielä tällä hetkellä varsin laajaa vastustusta sitä kohtaan.

Obama ei vastannut Pietarin lehdistötilaisuudessa esitettyyn kysymykseen aikooko hän edetä asiassa, vaikka kongressi päättäisi kieltävästi. Äänestys on määrä suorittaa maanantaina.

Pietarissa kokoustaneet G20-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad on vastuussa runsaat kaksi viikkoa sitten tehdyssä kaasuiskussa Damaskoksessa. Iskussa kuoli 1 400 ihmistä, joista noin 400 oli lapsia.

Venäjä kuitenkin vastustaa jyrkästi Yhdysvaltojen esittämää iskua, ja useat länsimaat suhtautuvat siihen pidättyvästi ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää. Ainoastaan Ranska on ilmoittanut olevansa valmis liittymään Yhdysvaltojen rinnalle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.