Mainos

Obama ehdottaa kongressille maalaisjärkeä

Yhdysvaltain presidentti on pitänyt tärkeän linjapuheensa "State of the Union". Presidentti esiintyi hyväntuulisesti ja pudotteli välillä jopa pilapuheita.

Barack Obama on vaikeassa sisäpoliittisessa tilanteessa, kun hänen lempilapsensa ja suurin vaalilupauksensa Amerikan terveydenhuollon uudistaminen on liki jumittunut kongressiin. Obama kuitenkin sanoo pitävänsä kiinni terveydenhuoltouudistuksesta. Presidentti kehottaa kongressia tekemään samoin.

- Sen sijaan että jatkaisimme sitä samaa väsynyttä kärhämöintiä, joka on ollut vallitseva tapa täällä Washingtonissa vuosikymmenet, voisimme kokeilla jotakin uutta. Kokeillaan maalaisjärkeä. Investoidaan kansalaisiin eikä jätetä heille vuoren kokoista velkaa. Kannetaan se vastuu, jonka saimme meitä äänestäneiltä ihmisiltä.

Maansa hankalasta taloustilanteesta presidentti puhui pitkään. Hän muistutti, että tähän mennessä harjoitettu elvytyspolitiikka on jo luonut puolitoista miljoonaa työpaikkaa. Uusia työpaikkoja presidentti aikoo luoda irrottamalla pankkikriisin hoidosta 30 miljardia dollaria, joka käytetään pienyritysten tukemiseen. Obama siis lupasi lisää työpaikkoja ja verohelpotuksia, mutta samalla tiukkaa budjettikuria ja säästöjä.

Obama vaati armeijaa hyväksymään homot

Irakin ja Afganistanin sodat tulivat myös esiin puheessa. Presidentti sanoi pitävänsä kiinni siitä, että yhdysvaltalaiset taistelujoukot vetäytyvät Irakista elokuun loppuun mennessä. Afganistanista hän sanoi, että edessä on vaikeita aikoja, mutta operaatio onnistuu.

Presidentti Barack Obama on puuttunut myös maansa armeijan käytäntöön, jonka mukaan avoimesti homoseksuaalit ihmiset eivät voi suorittaa asepalvelusta. Käytännön mukaan armeija ei saa kysyä palvelukseen pyrkivältä hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan, mutta toisaalta pyrkijän itsensäkään ei pidä ottaa sitä puheeksi. Presidentti ehdottaakin, että käytännöstä luovuttaisiin, ja kaikki saisivat olla julkisesti sitä, mitä ovat.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.