Mainos

OAJ: Säästävät kunnat kikkailevat oppilaiden turvallisuudella

Opettajien ammattijärjestö OAJ pelkää, että ensi syksynä koulutyö käynnistyy aiempaa turvattomammin. Syynä on kuntien säästökikkailu opettajien palkkaamisessa.

OAJ:n mukaan jotkin kunnat ovat päättäneet palkata kaikki uudet opettajat vasta elokuun puolivälistä, vain päivää ennen kuin oppilaat ja opiskelijat tulevat kouluun. Tähän asti opettajat on vuosikymmenien aikana vakiintuneen käytännön mukaan palkattu elokuun alusta.

– Jos opettajan oikeudet ja velvollisuudet alkavat vasta ensimmäisestä lukuvuoden työpäivästä lähtien, ei opettaja pääse lainkaan tutustumaan opetussuunnitelmiin eikä koulun turvallisuuskäytäntöihin ennen oppilaiden tuloa, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.

Lindroos muistuttaa, että opettaja on korkeasti kouluttautunut opetus- ja kasvatusalan asiantuntija. Sitoutuneeseen ja tavoitteelliseen asiantuntijatyöhön kuuluu oman työn suunnittelu, mutta uudella käytännöllä siltä viedään pohja pois. 

 – Uusi palkkauskäytäntö on sitä paitsi äärimmäisen epäreilu. Se asettaisi yhdenvertaisuuslain vastaisesti opettajat keskenään epätasa-arvoiseen asemaan sen mukaan, minä syksynä he ovat aloittaneet työnsä. Kahden viikon palkanleikkaus ei todellakaan kannusta päteviä hakijoita pyrkimään opettajaksi esimerkiksi Helsinkiin, Espooseen tai Vantaalle.

Järjestö pitää Helsingin ja Espoon julkaisemia opettajien viranhakuilmoituksia harhaanjohtavina. Ne eivät Lindroosin mielestä täytä viranhakuilmoitukselta edellytettyjä vaatimuksia, koska niissä ei mainita palvelussuhteen tarkkaa alkamispäivää, vaan puhutaan epämääräisesti palvelussuhteen alkavan ”elokuussa 2015”.

Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi muun muassa Kauniainen, Vihti, Salo, Masku ja Vaasa aikovat palkata ensi syksynä uudet opettajat vasta elokuun puolivälistä, kerrotaan OAJ:sta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.