OAJ: Oppivelvollisuusiän pidentämistä ei ole haudattu

OAJ haluaa kaikki nuoret koulutukseen. Etujärjestön mielestä nuorille pitää peruskoulun jälkeen taata subjektiivisilla oikeuksilla toisen asteen koulutuspaikka. Nyt jo voimassaoleva koulutustakuu käytännössä takaa sen, mutta OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaa tehdä opintojen jatkamisesta velvoittavan.

 - Oppivelvollisuusiän korottamista ei ole täysin haudattu. Me esitämme seuraavalle hallitukselle, että peruskoulun jälkeinen nivelvaihe ohjaisi kaikki nuoret opiskelemaan, toteaa Luukkainen.

OAJ perustelee esitystään sillä, että koulutus on tehokkainta työllisyyspolitiikkaa ja parasta sosiaaliturvaa, mitä yhteiskunta voi nuorisolleen antaa. Koulutustakuusta huolimatta viime keväänä peruskoulun päättäneistä nuorista yli tuhat on vailla toisen asteen opiskelupaikkaa.

Nuorisotakuuta kehitettävä

Nuorisotakuu on ollut voimassa vuodesta 2013 lähtien. Se takaa sen, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu- opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta.

Nuorisotakuuta on arvosteltu siitä, ettei se ole täysin toiminut. Toisaalta tilanne ilman sitä voisi olla nuorisotyöttömyyden kannalta täysin kaoottinen.

- Nuorisotakuu on hyvä asia, mutta sitä pitää kehittää nyt ennaltaehkäisevään suuntaan. Nuoria pitää tukea vahvemmin jo peruskoulun ja toisen asteen opintojen yhteydessä, jotta se oma paikka yhteiskunnassa löytyy. Nykyisellään nuorisotakuu otetaan käyttöön silloin, kun hankalaan tilanteeseen on jo ajauduttu, sanoo Luukkainen.

OAJ on julkaissut Nuorisonavigaattorin, joka on järjestön esitys nuorisotakuun jatkoksi. Laajassa ohjelmassa pyritään ehkäisemään ongelmia ennalta ja korostetaan nuorten oikeutta koulutukseen, oppimisen tukea ja ohjausta sekä jatko-opintomahdollisuuksia.

OAJ: Maakunnat selvittämään lukio- ja amisverkkoa

Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten järjestämisverkkoa on harvennettava. Vaikka  järjestämislupalaki vesittyi eduskunnassa viime metreillä,  ei ongelma ole poistunut. Yli kahden sadan miljoonan euron säästöt koulutuksen järjestäjien karsiminen ovat edessä. OAJ esittääkin seuraavalla hallitukselle, että maakunnat tekisivät esityksiä alueensa koulutustarpeesta.

- Maakunnissa on tieto siitä, millaista ammatillista osaamista alueen yritykset tarvitsevat ja miten laaja lukioverkosto tarvitaan, arvioi Luukkainen.

Tänä keväänä laki järjestämisluvista jumittui pelkoon siitä, että lukioita ja ammattikouluja lopetettaisiin väärin perustein. Opiskelumatkojen pelättiin kasvavan liian pitkiksi, jos päätökset järjestämisluvista tehtäisiin ministeriön pöydällä.

Lue myös:

    Uusimmat