Mainos

OAJ: Opettajien lomautukset laittomia

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii viranomaisia puuttumaan välittömästi opettajien lomautuksiin. OAJ:n puheenjohtajan Erkki Kangasniemen mielestä lomautukset ovat lainvastaisia.

- Päätökset lomautuksista eivät riko lakia, mutta niiden toimeenpano, eli itse lomautukset, polkee oppilaiden oikeuksia.

Kangasniemen mukaan lomautukset täytyy estää, sillä ne heikentävät muun muassa oppilaiden turvallisuutta.

- Opettajan lomauttaminen viikoksi aiheuttaa luokkaan jopa kuukausia kestävän häiriötilan, mikä lisää muun muassa oppilaiden syrjäytymistä.

- Viimeksi Itä-Suomen lääninhallitus on todennut, että Mikkelin kaupungin lomautusaikeet eivät ole sopusoinnussa lainsäädännön kanssa, Kangasniemi tähdentää.

Opettajien lomautuksista on tehty useita kanteluja, joiden käsittely on yhä kesken. Erkki Kangasniemi kannustaa vanhempia kantelemaan kuntien lomautuspäätöksistä esimerkiksi lääninhallitukselle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kahdeksan kuntaa on jo päättänyt lomauttaa yhteensä reilu 5000 opettajaa tänä vuonna. Lomautuspäätökset on tehty Enontekiöllä, Varkaudessa, Kuopiossa, Porvoossa, Turussa, Taipalsaarella, Hangossa ja Kemissä.

OAJ on tehnyt opetusministeriölle aloitteen lainmuutoksesta, joka kieltäisi opettajien lomautukset.

Virkkunen: Laki olisi mahdollinen

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mielestä opettajien lomautukset kieltävä laki olisi mahdollinen.

Virkkusen mukaan tällä tavoin turvattaisiin perusopetuslain vaatimukset opetuksen laadusta ja oppimisympäristöstä. Ministeri kuitenkin epäilee lakiehdotuksen lopullista toteutumista.

- Kuntapäättäjien näkökulmasta tämä on vaikea kysymys: voiko yhtä ammattiryhmää lähteä erikseen käsittelemään. Toki tiedämme, että kunnissa on paljon muitakin kriittisiä toimintoja, joissa lomautukset aiheuttavat isoja vahinkoja, Virkkunen pohtii.

(MTV3)

Kangasniemi: Suomi on ainoa maa, joka lomauttaa opettajiaan

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.