Mainos

OAJ: Luokasta poistaminen lähes mahdotonta

Suuret säästöt ovat poistaneet häiriköille tarkoitetut pienryhmät yläkouluista. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi on huolissaan siitä, että häiriköitä ei voida poistaa luokista.

– Opettajat kyllä tietävät, mitä pitäisi tehdä (jos joku häiriköi tunnilla), mutta leikkausten ja säästöjen takia heillä ei ole paikkaa, johon häirikön voisi laittaa. Luokasta poistaminen on lähes mahdotonta, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Kangasniemi sanoo.

Häiriköinnistä kärsivät kaikki oppilaat ja opettajat. MTV:n uutisten tekemän tutkimuksen mukaan kännykän käyttö, tunneilla puhuminen ja kiroilu ovat nykyään arkipäivää. Opettajan energiasta iso osa menee muuhun kuin itse opettamiseen.

Kangasniemi perää vanhemmilta enemmän vastuuta. Hän moittii sitä, että moni vanhemmista on ulkoistanut kasvatusvastuun ja korvaa läsnäoloa rahalla ja tavaroilla.

– Käytöstavat on palautettava yhteiskuntaan. Vanhan mallin kurinpitoon ja karttakeppiin ei kuitenkaan ole paluuta, mutta jotain on tehtävä, tällaista tilannetta ei saa hyväksyä.

Suomen koulutusjärjestelmää ihaillaan ulkomailla, ja opettajien koulutus on maailman huippuluokkaa. Suomalaiset koululaiset menestyvät Pisa-testeissä ja kaikki näyttää ulospäin hyvältä. Kangasniemen mukaan Pisa-tutkimukset ovat kuitenkin kääntyneet suomalaisia vastaan: nyt tehdään päätöksiä, että opettajia voi lomauttaa ja näistä asioista voidaan leikata, koska meillähän on niin hyvä Pisa-menestys.

Katso OAJ:n puheenjohtajan Erkki Kangasniemen haastattelu (Huomenta Suomi 11.3.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.