Mainos

OAJ: Kuntien ongelmat oppilashuollossa yksi syy koulukiusaamiseen

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan koulukiusaamisesta ei voi syyttää ainoastaan oppilaita ja opettajia. Vikaa on myös siinä, että oppilashuollon tila on lainvastainen, sanoo OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen.

Pahimmillaan koulukiusaaminen johtaa tragedioihin, kuten nähtiin viimeksi Imatran puukotustapauksessa. Puukottajaa oli kiusattu koko yläasteen ajan.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka huomautti tammikuun lopussa, että oppilashuolto ei toteudu riittävästi ja yhdenvertaisesti – sen tila on kirjava eri puolilla maata.

Jonkan mukaan kunnilta puuttuu tahtoa resurssipulan ratkaisemiseen, koska kunnille on annettu lisää rahaa 18,5 miljoonaa euroa henkilökunnan rekrytoimiseksi oppilashuoltoon.

Jonkan nootin mukaan lähes kolmasosa kunnista käytti toimintaan saadut rahat johonkin muuhun tarkoitukseen kuin lailla säädettyjen kouluterveystarkastusten tekemiseen vuonna 2011. Kunnat saavat itse päättää, kuinka käyttävät niille myönnetyt rahat.

– Lasten perusoikeuksien kannalta tämä tilanne on kestämätön. En voi ymmärtää sitä, että kun koulusta on otettu yhteyttä sosiaali- ja terveystoimeen ja sanottu, että oppilaalla ei ole kaikki hyvin, on saatu vastaus, että se on koulun ongelma. Opettajilta kuluu yhä enemmän aikaa oppilashuoltoon, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan uusien traagisten koulukiusaamistapausten vuoksi ei kannata perustaa lisää työryhmiä, vaan tarttua käytännön epäkohtiin: pienentää ryhmäkokoja ja lisätä väkeä sosiaali- ja terveyspuolelle. Tarvitaan selvää korvamerkittyä rahaa, jota voidaan käyttää oppilashuollon palkkauskuluihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.