Mainos

OAJ: Koulutuksen säästöt lisäävät eriarvoisuutta

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi vetosi tänään päättäjiin, jotta lakeja ja rahoitusta uusittaessa otettaisiin huomioon peruskoulun tilasta tehdyt arviointiraportit.

Kangasniemi sanoi peruskoulun 25-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä, että peruskouluun kohdistuvat säästöt vaikuttavat oppimistuloksiin sekä oppilaiden kasvuun ja hyvinvointiin. Kangasniemi murehti etenkin eniten tukea tarvitsevien oppilaiden kohtaloa.
-Ilman ripeitä vastatoimia eriarvoisuus ja syrjäytyminen alkavat olla peruskoulua luonnehtivia ominaisuuksia. Yhden yksilön syrjäytyminen maksaa yhteiskunnalle lisäkuluina huomattavia summia, hän varoitti.

Opetusministeriön kansliapäällikkö: Uusi lainsäädäntö ei polje heikko-osaisia

Juhlaseminaarin avannut opetusministeriön kansliapäällikkö Vilho Hirvi puolestaan arvioi, että monet koulutuspolitiikan arvostelijat sortuvat populismiin. Hän vakuutti, ettei oppilaiden erilaisuuden tunnustaminen uudessa koululainsäädännössä merkitse heikompiosaisten polkemista vahvempien voimalla. Hänen mielestään koulukeskusteluun heitetään perustelemattomasti sellaisia käsitteitä kuin markkinavoimat ja uusliberalismi, joiden sitten pelätään nakertavan tasa-arvoa.

Suomi käyttää Hirven mukaan koulutukseen 7,8 prosenttia bruttokansantuotteestaan eli lähes eniten kaikista OECD-maista. Hän katsoo, että rahaa on nyt käytettävä uudistuksiin ja sisällön kehittämiseen 70-lukulaisen laajenemisen sijasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.