OAJ: Kiusaajan voi erottaa koulusta

Nettilukijoita on ihmetyttänyt Kasavuoren koulun rehtorin kommentti, jonka mukaan koulu ei voi erottaa sellaisia henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet vakavaan koulukiusaamiseen.

– Koulu ei ole mikään tuomioistuin, koulun rehtori Riitta Rekiranta sanoi Iltalehdelle.

Lehti kertoo, että kahdeksasluokkalainen poika hakattiin sairaalakuntoon alkuviikosta Kauniaisissa. Tekijöiksi tiedetyt pojat saivat palata kouluun tapahtuman jälkeisenä päivänä.

OAJ:n lakimies muistuttaa, että erottaminen on mahdollista, jos rikkomus on vakava tai jos oppilas jatkaa epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan.

– Toki kiusaajan voi erottaa. Perusopetuslain mukaan määräaikainen erottaminen on mahdollista enintään kolmeksi kuukaudeksi, mutta oppilaan voi passittaa myös loppupäiväksi kotiin, jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi , lakimies Nina Lahtinen sanoo MTV3 Uutisille.

– Ei ole olemassa oikeuden päätöstä siitä, että erottaminen ei olisi mahdollista. Kaikkien toimien on oltava kuitenkin linjassa koulun ja kunnan rangaistuksia koskevien linjausten kanssa, Lahtinen muistuttaa.

Erottaminen vasta viimeinen keino

Lahtisen mukaan ennen erottamista koulun on kuitenkin pääsääntöisesti täytynyt yrittää muita kurinpidollisia toimia, kuten jälki-istuntoa ja kirjallista varoitusta. Lisäksi on otettava huomioon, että jos asia on viety tuomioistuimen ratkaistavaksi, koulu ei voi rangaista oppilasta.

Jos tuomioistuin on vapauttanut oppilaan syytteestä, koska tekoa ei ole katsottu rikokseksi, voi koulu rangaista oppilasta kurinpidollisesti – jos teko sitä edellyttää.

Jos tuomioistuin on tuominnut oppilaan rangaistukseen, oppilas voidaan erottaa määräajaksi van siinä tapauksessa, että se oppilaan tekemän rikoksen tai siihen liittyvien seikkojen perusteella on perusteltua.

OAJ:n lakimies Lahtinen ei ota kantaa Kasavuoren koulun tapaukseen, vaan puhuu kiusaamistilanteista ylipäätään.

Henkisen väkivallan tilanteessa erottaminen on hankalaa

OAJ:n lakimies kertoo, että erottamista käytetään Suomessa kuitenkin varsin vähän. Opetushallituksen tutkimuksen mukaan 90 prosenttia kouluista ei käytä sitä lainkaan ja vain kolme prosenttia oli turvautunut siihen kerran tai useammin.

Loput eivät tienneet, oliko sitä käytetty.

– Erottamista käytetään vähän, koska se on hankala prosessi. Erottamispäätöksen tekemiseen tarvitaan kuulemisia, monijäseninen toimielin sekä suunnitelma siitä, kuinka oppilaan opetus järjestetään poissaoloaikana. Erotettu ei saa tipahtaa opetuksen kelkasta. Myös sosiaalitoimelle pitää antaa mahdollisuus ottaa asiaan kantaa, Lahtinen kertoo.

Eroja kouluasteiden välillä kuitenkin on. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi.

Kolmen päivän opetuksen epääminen on mahdollista, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi.

– Tämä on ollut mahdollista vuoden alusta lähtien. Tiedossani ei ole, että ketään olisi erotettu henkisen väkivallan takia, Lahtinen sanoo.

Hänen mukaansa myös perusopetuksessa olisi kuitenkin hyvä miettiä vastaavaa vaihtoehtoa.

– Voisi olla hyvä, jos perusopetuksessakin olisi tällainen kevyempi mahdollisuus, joka voisi toimia esimerkiksi pelkällä rehtorin päätöksellä.

Kiusaamisen syy selvitettävä

Hän ei henkilökohtaisesti kannata määräaikaisen erottamisen lisäämistä kouluissa, ainakaan henkisen väkivallan tilanteissa.

– Erottamista tärkeämpää on se, että oppilashuolto toimii tehokkaasti ja tekijä ymmärtää, että kiusaamista ei voida hyväksyä.

– Tärkeintä on saada selville kiusaamisen syy ja hakea ratkaisua siihen. Yleensä osapuolet keskustelevat keskenään ja myös huoltajat osallistuvat keskusteluihin, hän sanoo.

– Tärkeintä on, että kaikki kouluyhteisössä osoittavat kiusaajalle, että hänen käytöksensä on väärää eikä sitä hyväksytä, ja että kaikki myös puuttuvat tällaiseen toimintaan, Lahtinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat