Mainos

OAJ: Kaikki uhkaukset otettava tosissaan

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mielestä Vantaankosken koulun tapaiset leikkiaseella tai aseen muotoisella esineellä uhkailut on aina otettava erittäin vakavasti. Kaikki noin 600 oppilasta ohjattiin aamupäivällä ulos Vantaankosken koulusta Vantaalla, kun koulupoika osoitteli toisia aseen näköisellä sytyttimellä. Paikalle saapui useita poliisipartioita Helsingin ja Vantaan poliisista luotiliivit päällä.

- Aina on ehdottomasti tartuttava vakavasti tilanteeseen, jossa on olemassa väkivallan uhka, sanoo Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n johtava lakimies Markku Poutala. Tämä tarkoittaa teräasetta tai kuten tässä tapauksessa aseen muotoista esinettä, hän jatkaa.

- Ei voida lähteä siitä, että ensimmäisenä ruvetaan katsomaan, onko siellä joku replika-ase asianomaisella kädessä. Siellä täytyy koko ajan ajatella, että mitä tahansa voi tapahtua, ja meidän tehtävämme on huolehtia oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan turvallisuudesta, Poutala korostaa.

Poutalan mukaan replikoita tai muita aseen näköisiä esineitä ei voida ryhtyä suoralta kädeltä kuitenkaan kieltämään. Ensimmäisenä vastaan tulee kysymys siitä, mitkä ovat kenenkin valtuudet toimia. Poutalan mukaan se täytyisi olla ensimmäisenä selvillä.

- Minä en ainakaan ole koskaan kannustanut hankkimaan minkäänlaisia metallinpaljastimia tai ratkaisemaan asioita paljastimilla tai vartijoilla. Kyllä kysymys on siitä, että koulu on kaiken kaikkiaan turvallinen. Jos siellä jotain ilmenee, siihen pitää heti tarttua kaikella vakavuudella, Poutala kertoo MTV:n uutisille.

Poutalan mielestä ei ole millään tasolla varaa suhtautua tällaisiin asioihin kevyesti tai sillä mielellä, että joku vain leikkii.

- Kun näihin puututaan, se viestii myös ympäristölle, että täällä ei minkäänlaiseen leikinpitoon väkivallan välineillä tai niitä muistuttavilla välineillä voi ryhtyä, hän muistuttaa.

Poutala uskoo, että asereplikoilla ja muilla välineillä leikkiminen kouluissa on ohimenevä ilmiö. Hän myös muistuttaa, että kaikki koulu-uhkaukset otetaan hyvin vakavasti ja tutkitaan loppuun asti.

Paljastimet myös rahakysymys

Johtavan lakimiehen mielestä esimerkiksi metallinpaljastimien käyttöönotto on myös todella suuri rahallinen kysymys. Poutalan mukaan on mietittävä saataisiinko kalliiden laitteiden hankkimisesta irti vastaava hyöty. Se voisi hänen mukaansa tehdä hyvinkin suuren loven koulujen muuhun toimintaan. Raha vähenisi esimerkiksi opettajien palkoista, oppimateriaaleista ja vaikkapa ryhmäkokojen pienentämisestä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.