OAJ aikoo haastaa kaikki ketjuttajakunnat oikeuteen

Opetusalan ammattijärjestö OAJ aikoo haastaa oikeuteen kaikki kunnat, jotka eivät suostu muuttamaan opettajien laittomia määräaikaisia työsuhteita vakituisiksi.

Liiton mukaan Suomessa on yli 10 000 opettajaa, jotka työskentelevät laittomassa työsuhteessa.

Kaikkiaan opetusalalla on 16 800 määräaikaista työntekijää. Liiton puheenjohtaja Olli Luukkainen arvioi, että laittomia määräaikaisia työsuhteita näistä on selkeästi yli puolet.

– Me lähdemme nyt käymään kunta kunnalta lävitse tätä tilannetta ja kysymään määräaikaisuuden perusteet. Jos tilanne ei korjaannu, niin ei meille jää muuta tietä kuin lähteä oikeusteitse prosessoimaan asiaa. Toivottavasti niillä ei tarvitse oikeusjärjestelmää tukkia, tiivistää Luukkainen.

"Lainrikkominen tietoista"

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n mukaan kunnat rikkovat lakia tietoisesti.

– Mielestäni se on täysin tietoista. Kyllä kuntatoimistolla tiedetään, mitä työsopimuslaki sanoo, Luukkainen sanoo.

Tampereen kaupunki on käynyt oikeutta työsuhteiden ketjuttamisesta kaupungilla työskennelleen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan kanssa. Opettaja voitti ennakkotapauksena pidetyn käsittelyn: hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Loukaskorven kuuden vuoden työsopimusten ketjuttamiselle ei ollut perusteita.

Tampereen apulaispormestari Leena Kostiainen ei kuitenkaan sulata OAJ:n syytöksiä tietoisista laittomuuksista.

– Ei ainakaan kaupungin yleisten ohjeiden tasolla. Yksittäisten esimiesten kohdalta en sitten osaa sanoa, mutta asiaa selvitetään parhaillaan, Kostiainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat