Mainos

Nytkö se jo alkoi? Siitepöly piinaa allergikkoja

Väsymystä, aivastelua, vesinuhaa ja hiekkaisuuden tunnetta silmissä... Siitepölyallergioista kärsivien piinaviikot ovat alkaneet. Itämeren maissa kukkivien lepän ja pähkinäpensaan kaukokulkeumat aiheuttavat jo oireita herkille siitepölyallergikoille.

– Tällä hetkellä leppä ja pähkinäpensas kukkivat Puolassa. Sieltä kantautuu nyt nämä siitepölyt, jotka tällä hetkellä aiheuttavat ongelmia Suomessa allergisille. Itämeren rannikon maista kaukokulkeumia voi tulla myös Etelä-Ruotsista ja Baltian maista, kertoo allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta.

Helpotusta siitepölyallergikoille ei ole luvassa, sillä kotimaan siitepölykausi on käynnistymässä aivan näillä hetkillä.

– Suomessa leppä alkaa kukkia maalis-huhtikuussa ja koivu huhti-toukokuussa, toki pohjoisessa kukinta alkaa myöhemmin kuin etelässä, Värmälä kertoo.

Katupöly pahentaa siitepölyoireita

Hyviäkin uutisia siitepölyallergioista kärsiville on tarjolla. Siitepölykaudesta ennakoidaan tänä keväänä heikkoa.

– Koivuista todetun norkkolaskelman perusteella on pystytty sanomaan, että tämän kevään siitepölykaudesta on tulossa helppo allergisten näkökulmasta. Toki on muistettava se, että katupöly voimistaa siitepölyallergisten oireita, koska siitepöly sitoutuu katupölyyn, Värmälä sanoo.

Allergianeuvoja muistuttaakin, että allergialääkitys on syytä aloittaa hyvissä ajoin.

– Paras on, jos pystyy aloittamaan lääkityksen parisen viikkoa ennen siitepölykauden alkua, niin oireet eivät pääse pahoiksi. Antihistamiinitablettien ja kortisonipohjaisten nenäsuihkeiden käyttö on turvallista. Raskaana olevien on keskusteltava lääkityksestä neuvolassa. Myös nenäkannu kannattaa ottaa käyttöön, jos se ei ole vielä tuttu.

Voimakkaat siitepölykaudet kulkevat Värmälän mukaan kolmen kauden sykleissä.

– Kun siitepölykausi on voimakas, silloin oireilee myös sellaiset, jotka eivät ole aiemmin saaneet allergiaoireita. Näinhän kävi viime keväänä. Seuraavista kahdesta keväästä on siis tulossa suhteellisen helppoja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.