Mainos

Nyt tulee helle

Helleraja riksahtaa rikki viimeistään tiistaina. Lämpö jää useiksi päiviksi, lupaa Ilmatieteen laitos. Alkukesän viileys viivyttää mutta ei pienennä mansikkasatoa.

Ensi viikolla suomalaisia hellii lämmin ja aurinkoinen sää. Luvassa on jopa hellettä eri puolille maata, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Eteläisessä Suomessa 25 asteen helleraja ylittynee jo maanantaina. Tiistaina mittarin lukemat kohoavat jopa 27 asteeseen ja sisämaassa voi olla vieläkin kuumempaa. Lapissa on hieman viileämpää, 20 - 24 astetta, ja keskiviikkona Lappiin on luvassa kuurosateita ja ukkosia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämmin sää jatkuu useiita päiviä. Torstaina voi olla hetken aikaa viileämpää, koska heikko rintama sadekuuroineen pyyhkäisee Suomen yli.

- Mallimme ovat 10 vuorokautta eteenpäin, ja niiden mukaan viikko eteenpäin on lämmintä luvassa, sanoo päivystävä meteorologi Hanna Hannuniemi.

Mansikkakausi siirtyy kylmän alkukesän takia

Lämmintä onkin jo odotettu. Kylmä alkukesä on hidastanut esimerkiksi mansikoiden kehitystä. Toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta kertoo, että ensimmäiset suomalaiset mansikat kypsyvät juhannukseksi, mutta varsinainen mansikkakausi menee heinäkuulle.

Alkukesän viileys ei välttämättä kuitenkaan kutista satoa. Esimerkiksi yöpakkaset eivät vaikuttaneet mansikkaan, koska mansikka tekee uuden kukan, jos sen kukka paleltuu.

Hannu Salo arvioi, että mansikoita saadaan normaalinkokoinen sato.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.