Mainos

Nyt tehdään 200 miljoonan euron tili - kiitos venäläisten

Venäläiset jättävät tänä loppiaisviikonloppuna Suomeen arviolta 200 miljoonaa euroa. Osa kaupoista saa olla poikkeusluvalla auki loppiaisenakin venäläisturistien palvelemiseksi.

Kaupan Liitto tiedotti lokakuussa, että venäläiset eivät enää kuluta Suomessa entiseen malliin. Lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa venäläisten taxfree-ostokset vähenivät. Tämä loppiaisviikonloppuna venäläisten arvellaan kuluttavan Suomessa kuitenkin 200 miljoonaa euroa. Koko vuoden aikana venäläiset käyttävät Suomessa yhteensä miljardi euroa.

Osa kaupoista ei saanut poikkeulupaa

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet osalle vähittäiskaupoista poikkeuslupia loppiaiseksi. Kaupat saavat olla loppiaisena auki kaikkialla Etelä- ja Pohjois Karjalan, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Kymenlaakson maakunnissa sekä pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Lupa irtosi myös muun muassa Tampereen ja Jyväskylän keskustoihin. Sen sijaan esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla ja Etelä-Pohjanmaalla kaupat eivät saa olla auki hakemuksista huolimatta.

"Maksukykyiset saattavat karata"

- Kaupan sääntely on aikansa elänyttä. Totta kai loppiaiseen haetaan paljon poikkeuslupia, koska silloin voi tehdä paljon kauppaa, toimitusjohtaja Juhani Pekkala Kaupan Liitosta toteaa.

Pekkalan mielestä Suomessa pitäisi nyt havahtua siihen, että kilpailu venäläisistä turisteista kiristyy.

- Meillä on sellainen pelko, että maksukykyiset venäläiset voivat tehdä muun valinnan kuin Suomen. Viro on yhä suositumpi venäläisten keskuudessa, samoin venäläiset matkustavat yhä enemmän muihin Euroopan maihin ja Euroopan isoihin kaupunkeihin, Pekkala toteaa.

Palveluja tulisi kehittää

Kaupan Liitto haluaisi vähittäiskauppojen vapaiden aukioloaikojen lisäksi rajanylitykset joustavimmiksi eli jonotusaika lyhyemmäksi sekä Suomen että Venäjän puolella. MTV Uutiset kertoi viime torstaina, että Imatralla kokeiltavat uudenlaiset tarkastuspisteet ovat jo lyhentäneet jonotusaikaa huomattavasti.

Lisäksi erilaisia palveluja pitäisi Pekkalan mukaan kehittää.

- Palveluiden pitää olla sellaisia, joista venäläiset turistit ovat kiinnostuneita. Tämä koskee yhtä hyvin kauppaa kuin ravintoloita, hotelleita ja muita vapaa-ajanpalveluita.

Osa venäläisistä pelkällä ostosmatkalla

Yli 40 prosenttia venäläisistä matkailijoista ei tällä hetkellä käytä ollenkaan rahaa palveluihin Suomen matkallaan.

Pekkalan listalla on vapaan kaupan lisäksi ohjelmapalveluja ja nykyistä korkeampitasoisia hotelleja.

- Meidän viimesyksyisen tutkimuksemme mukaan puhdas luonto on venäläisille tärkein syy tulla Suomeen. Esimerkiksi kalastus voisi olla suosittu, Pekkala sanoo.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.