Mainos

Nyt se on tutkittu - korkkarit vääntävät naisen jalan

Korkokenkien runsas käyttö vaikuttaa kävelyyn vielä silloinkin, kun korot on jätetty komeroon. Tuore tutkimus paljastaa, että korkokengillä kävelijöiden pohjelihakset venyivät enemmän kuin vertailuryhmällä ja jalkojen vääntynyt asento säilyi, vaikka kengät vaihdettiin matalakantaisiin.

Queenslandin Griffithin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten päivittäinen korkokengillä kävely vaikuttaa jalan fysiologiaan. Tutkimuksessa vertailtiin naisia, jotka kävelivät vähintään viiden sentin koroilla vähintään neljäkymmentä tuntia viikossa, sekä naisia, jotka kävelivät koroilla alle kymmenen tuntia viikossa. Naisten keski-ikä oli noin 25 vuotta.

Kaikkia naisia pyydettiin kävelemään paljasjaloin alustalla, johon oli asennettu sensoreita monitoroimaan jalkojen voimaa, sekä nivelten ja lihasten toimintaa. Korkokenkien käyttäjät kävelivät alustalla myös korkokengillä. Tutkimuksessa selvisi, että korkokengillä kävelijöiden pohjelihakset venyivät enemmän kuin vertailuryhmällä. Kun korkokenkiä käyttävät naiset kävelivät paljasjaloin, pohjelihaksen venyvyys oli samanlaista vertailuryhmän kanssa, mutta lihasta piti aktivoida enemmän, mikä taas tuhlaa energiaa.

Korkokengät ylirasittavat pohkeita ja niitä paljon käyttävät naiset kärsivät todennäköisemmin lihasväsymyksestä sekä lihaskuormituksen aiheuttamista vammoista. Mikäli varpaat ovat jatkuvasti taitoksissa, voivat jalkalihakset vahingoittua pysyvästi. Pohjelihasten säikeet lyhenevät ja akillesjänteestä tulee joustamaton. Tämä aiheuttaa sen, että korkokenkiä suosivat naiset kävelevät ”vääntyneesti” jopa silloin kun korkokengät on vaihdettu matalapohjaisiin kenkiin.

Tutkittavien alhainen keski-ikä osoittaa myös sen, että muutokset lihaksistossa voivat tapahtua hyvinkin nopeasti. Vammojen ehkäisemiseksi korkokenkiä tulisi käyttää korkeintaan pari kertaa viikossa.

Tutkimusta johti Neil J. Cronin, joka työskentelee nykyisin tutkijana Jyväskylän yliopistossa. Tutkimus julkaistiin Journal of Applied Physiology -lehdessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.