Nyt se on todistettu: Tästä syystä tuntemattomille hymyily kannattaa!

Yhdysvaltalaistutkimus selvitti, että hymyily ja huomion osoittaminen tuntemattomalle ohikulkijalle lisää selvästi huomiota saaneen henkilön positiivista kuvaa itsestään suhteessa muihin ihmisiin ja ympäröivään yhteisöön.

Indianassa sijaitsevan Purdue Yliopiston tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka tuntevat itsensä yleisesti hyväksytyiksi vieraiden ihmisten taholta tuntevat olonsa paremmaksi ja kokevat vahvempaa yhteyttä muihin ihmisiin.

Ihminen kaipaa huomiota

Tutkimuksessa selvitettiin 239 satunnaisesti valitun ihmisen käyttäytymistä kiireisellä yliopistokampuksella. Koehenkilöt eivät tienneet osallistuvansa tutkimukseen. Koehenkilöiden ohitse laitettiin kävelemään henkilö, joka joko hymyili koehenkilöille kohteliaasti tai tuijotti kylmästi näiden ohi, kuin ei olisi ollut huomaavinaankaan koehenkilöitä.

Välittömästi ohikävelyn jälkeen koehenkilöitä lähestyi toinen henkilö, joka pyysi heitä vastaamaan kyselyyn koskien sosiaalista yhteisöllisyyttä. Kyselyyn vastatessaan koehenkilöt eivät tienneet hetki sitten ohitse kävelleen henkilön olleen osa tutkimusta. Osa koehenkilöistä vastasi kyselyyn ilman että tuntematon henkilö oli lainkaan kävellyt heidän ohitseen.

Kyselyn tulokset osoittivat, että ne koehenkilöt, joiden ohi tuntematon ihminen oli kävellyt osoittamatta näitä kohtaan minkäänlaista huomiota, tunsivat itsensä huomattavasti sosiaalisesti irrallisemmiksi ja hyljeksitymmiksi kuin ne henkilöt, joille ohikulkeva tuntematon henkilö oli hymyillyt ja osoittanut huomiota. Ne koehenkilöt jotka eivät olleet törmänneet ollenkaan ohikulkijaan, asettuivat välimaastoon tunteissaan paikasta sosiaalisessa yhteisössä.

Hyljeksintä vaikuttaa terveyteen

Tutkijat korostavatkin, että hyljeksityiksi itsensä tuntevat ihmiset saattavat tuntea hyljeksimisen vaikutukset terveydessään sekä henkisesti että fyysisesti. Yksinäisyys on yhdistetty useissa tutkimuksissa esimerkiksi heikentyneeseen immuunisysteemiin ja muihin fyysisiin terveysongelmiin. Laboratoriokokeissa on myös todettu ihmisten vihaavan ryhmän ulkopuolelle jäämistä niin paljon, että vain lyhyen hetken kestävä ulkopuolisuuden tunne voi saada henkilön tuntemaan itsensä muita huonommaksi ja kokemaan kaiken ympäröivän negatiivisena.

Tutkijat selittävät tuloksia ihmisevoluutiolla. Tutkijoiden mukaan ihminen on sosiaalinen eläin, joka haluaa kuulua ryhmään selviytyäkseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat